Home > eurovision, muzica, video > Finala Eurovision 2013 (Malmo)

Finala Eurovision 2013 (Malmo)

ESC2013_butterfly_background_slogan

La Malmo a fost aseară finala Eurovision 2013. Din 26 de cântece finaliste unul singur a luat marele premiu și anume Danemarca. Am urmărit tot spectacolul și spre deosebire de anii trecuți mi se pare că anul acesta au fost mai multe piese bune.

Mie nu mi-a plăcut așa de mult piesa Danemarcei, recunosc, mi s-a părut o piesă medie, care merge la radio. Plus de asta nu mi s-a părut normal să cânte o piesă despre o relație mai tulbure, certuri și lacrimi și interpreta să dea pe dinafară de bucurie și zâmbete. Ori habar nu avea ce înseamnă versurile ori o fi fumat ceva nainte :P. Mie cel mai mult din concurs mi-au plăcut piesele Norvegiei, Moldovei și Azerbaidjanului.

Margaret Berger a cântat Feed you my love, o piesă ce am înțeles că în țările nordice are mare succes la radio. Piesa e ritmată, prinde bine, și aduce un pic a Army of Me sau chiar și un pic de Depeche Mode. Îmi pare rău că nu a fost mai sus în clasament.

Moldova a fost o surpriză pentru mine. Aliona Moon a ales să interpreteze în română piesa O mie, iar punerea în scenă mi s-a părut tare reușită. Iar vocea pe măsură.

Azerbaidjanul a fost reprezentat de Farid Mammadov cu piesa Hold me. Piesă bună, iar coregrafia excelentă, foarte inspirat moment. Uitați-vă la dansatorul din cutie ce face.

Cu toate acestea sunt câteva lucruri ce eu nu le-am înțeles. Nu am înțeles de ce în aproape toate prestațiile s-au folosit flăcări, perdele de artificii, mult mult fum sau tunuri cu confetti. De cele mai multe ori nu își aveau rostul și doar minimizau puterea cântecului. Părerea mea e că la Eurovision se votează cântecul (de aia îi spune Eurovision Song Contest) iar eventualele efecte speciale se folosesc pentru a ajuta cântecul și nu pentru a transforma o baladă de iubire într-o expediție pe Marte. Apogeul kitch-ului a venit totuși de la reprezentanții Georgiei, dacă nu mă înșel, care au folosit fum cât cuprinde, flăcări imense pe refren și o perdea de artificii pe final. Și toate astea în timp ce cântau cât de mare este iubirea între ei. Probabil se credeau Neo și Trinity.

Punerea în scenă te ia mereu prin surprindere. Nu știu cine sunt geniile care gândesc momentele artistice însă uneori dau chix cu costume ciudate, dansuri de doi bani și decoruri tribale (mai ales când solista e îmbrăcată elegant iar piesa nu are nimic de-a face cu triburile).

Un lucru ce nu mi se pare corect e că se tot spune și vuiește presa cu cine e favorit în cadrul concursului, și atunci e clar că lumea va acorda mai mare atenție acelei piese și că sunt șanse mai mari să o voteze știind că e favorită (asta înseamnă că cineva cu cap ar fi considerat piesa ca fiind bună).

Despre Cezar. Nu pot decât să îl felicit pentru că s-a descurcat bine și pentru că s-a clasat totuși în prima jumătate. Până să meargă la Malmo marea parte a presei din România și-a bătut joc de el cât a cuprins, cu glume din alea de adolescenți înguști la minte, care aud cuvântul păsărică și se prăpădesc pe ei de râs. Nu pot să îi numesc jurnaliști pe aceia, pentru că nu sunt. Așadar, după ce timp de trei luni și-au bătut joc de el, acuma se întreabă oare de ce românii din Italia și Spania nu au votat pentru România. Nici mie nu mi s-a părut cea mai bună piesă cu care am mers vreodată la Eurovision, dar nah, asta avem, asta s-a hotărât, nu mai avem ce face, nu putem schimba rezultatul selecției naționale, mergem înainte cu ce avem și nu ne tăiem singuri craca de sub picioare.

Un alt aspect ce l-am sesizat azi în presă este cel legat de votul geopolitic. Îl blamăm, spunem că nu e corect (dau de exemplu Ucraina care a primit punctaj mare de la multe țări din fostul bloc sovietic deși au avut un cântec la fel ca o răcitură neînchegată), însă apoi ne supărăm că Moldova nu ne-a dat 12 puncte deși noi le-am dat lor 12 . Mentalitate de doi bani. Apoi ori e șa ori e șa, make up your mind.

Ce a lipsit de la Eurovision a fost Leonard Miron cu comentariile lui acide (și în cele mai multe cazuri justificate). Cu toate astea crainicei de la TVR i-a scăpat o mică remarcă la finalul prestației lui Bonnie Tyler “se vede experiența … și un pic de botox” 😛

Categories: eurovision, muzica, video Tags:
 1. May 19th, 2013 at 18:26 | #1

  Nu m-am uitat, dar Cezar mi-a placut, insa romanii plecati sint mult prea conservatori pentru un tip in rochie 🙂

  • Mihai
   May 19th, 2013 at 21:56 | #2

   @Ally: sunt gelosi ca ei nu au rochie dintr-aia, inca nu a aparut modelul ala la Zara :))

 2. Diana
  May 19th, 2013 at 21:49 | #3

  Ciao ciao,
  M-am gandit ca te-ai uitat la Eurovision, am si intrat sa-ti citesc impresiile 🙂
  Si mie mi-au placut mai multe piese anul asta desi e pentru prima oara cand parca mi se pare ca mai multe piese au plagiat. Preferata mea a fost piesa Georgiei (haha, apogeul kitch-ului!), dar mi-a placut in egala masura si Rusia. Mi-au mai placut Islanda si Belgia. Danemarca: cuvintele ‘piesa medie’ sunt descrierea perfecta. A fost o surpriza placuta ca Moldova a cantat in romana o piesa asa frumoasa, dar mie mi-a placut Cezar mai mult (desi nu am inteles ce tot au avut dansatorii lui de topait atata). Piesa Azerbaidjan-ului nu mi s-a parut asa de grozava si cred ca partea cu dansatorul a ridicat numarul voturilor (apropo de influenta decorului).
  Apoi Bonnie Tyler si-a facut ea treaba profesionist cu o piesa sub medie daca nu mediocra si s-a vazut nu doar experienta ci si mutra de betiva britanica tipica (asta pt ca ti-au lipsit comentariile acide :)) )

  • Mihai
   May 19th, 2013 at 21:56 | #4

   @Diana
   Sa stii ca la foarte multe piese ma gandeam “Mai, asta seamana cu…”. A Belarusului, aia care a iesit dintr-un mare disco-ball, semana a Boney M “Holiday”, a Moldovei inceputul imi batea a Rihanna Unfaithful, asta ca sa dau doar doua exemple. Dar si Islanda, si Elvetia si multe altele aveau ceva 😛 Chiar si Rusia imi pare ca semana cu ceva. Piesa Georgiei a fost faina, de aia de sa te tii de masa, dar efectele speciale mi s-au parut prea multe. 😛

 3. Diana
  May 21st, 2013 at 11:02 | #5

  Tot m-am gandit la piesa Rusiei ca nu-mi aminteam cu ce alta piesa seamana… Sarah Brightman-Symphony?

  • Mihai
   May 21st, 2013 at 23:28 | #6

   Ai dreptate, seamana cu Symphony 🙂

 1. No trackbacks yet.