Home > mylene, video > Mylene Farmer – Je te dis tout

Mylene Farmer – Je te dis tout

myleneclip

A trecut mai bine de o lună de când Mylene a lansat cel mai nou single al ei, cel al piesei Je te dis tout, al doilea single de pe albumul Monkey Me. Alegerea piesei m-a surprins, nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru că mă așteptam să aleagă o piesă mai energică pentru promovarea albumului. Je te dis tout este o baladă în stilul clasic Boutonnat/Farmer, e stilul de piesă ce a lipsit de pe Bleu Noir.

Filmat la mijloc de ianuarie în parcul Abbaye Chaalis (în Oise), clipul a fost realizat de François Hanss, care nu e la prima colaborare cu Mylene. Hanss e regizorul dvd-urilor concertelor lui Mylene, dar si al câtorva clipuri ale ei (Innamoramento, Redonne-Moi și faimosul Je te rends ton amour din 1999). Clipul e simplu, unii zic că ar fi chiar banal și neinteresant, însă cred că totul depinde de așteptările fiecăruia.

Eu am văzut în clip povestea regăsirii temporare a unui suflet drag. E ca și cum s-ar continua într-un fel Summertime Sadness într-o variantă A.I., în sensul că oricât de dureroasă a fost despărțirea mai ai dreptul la o șansă, la o singură după-amiază împreună, o după-amiază care aduce atât bucuria reîntâlnirii cât și amărăciunea iminentei despărțiri. În parte ideea (mi-)e sugerată de elemente din clip, cum ar fi cadrele întunecate cu Mylene vâslind, natura hibernândă, folosirea calului ca simbol al morții sau al libertății spiritului, relația inițial fâstâcită dintre ei, mimica ei, cadrul final și rece care subliniază caracterul efemer (poate chiar și imaginar) al regăsirii, însă și de versurile piesei și de felul în care Laurent Boutonnat a folosit pianul și viorile.

Mylene rame en Je te dis tout

Dans ce soir mouvant  / J’écoute le vent
Si d’aventure / Je quittais terre
Tu es mon sang / Mon double aimant / Mon ADN

La fel cum albumul Monkey Me aduce aminte de piese mai vechi, se pare că și clipul Je te dis tout aduce aminte de clipuri mai vechi de-ale lui Mylene, iar primul care trebuie trecut pe listă este Innamoramento (realizat tot de Hanss), un colaj de imagini din concertele din 1999 și cadre filmate în vara lui 2000,  diferența majoră între cele două fiind natura, mult mai vie și mai luminoasă în cel din 2000. Alte clipuri demne de amintit ar fi A quoi je sers (vâslitul și cadrele cu stufărișul) sau Libertine (și altele din anii 80 în ceea ce privește coafura, vestimentația și mănușile roșii).

Îmi place foarte mult cromatica folosită, cadrele contrastante singurătate/împreună dar și paralelele cu Innamoramento. Nu neapărat pentru publicul larg, iubitor de huța-huța în videoclipuri, cât pentru cei care mai vor și altceva. Zic eu 🙂

Categories: mylene, video Tags:
 1. E
  March 18th, 2013 at 18:06 | #1

  Foarte frumos clipul, dar cam deprimant. Mie oricum mi se pare ca cele mai multe cantece ale ei au un subtext depresiv, dar baladele si mai mult.

  • Mihai
   March 18th, 2013 at 18:17 | #2

   Ma bucur ca iti place. Cat despre latura mai intunecata, usor depresiva, e drept, a facut mereu parte din opera ei, insa are si destule piese mai pozitive, mai energice 😉

 2. Sandu
  May 18th, 2013 at 21:01 | #3

  Mihai, felicitari pentru comentariile artistice ultra-competente ! (mai rar in zilele noastre..); sint fan Mylene de foarte multi ani dar ma limitez , ca si in cazul altor artisti preferati ai mei , strict la viata ei de pe scena , neinteresindu-ma cea personala ; e totusi in aceasta melodie de forta (de departe cea mai tare din ‘Monkey Me’ , de-asta si cred ca a ales-o ca melodie de promovare a albumului) ceva ce ma intriga , afirmatia: “mon double aimant” ; desi Mylene reuseste sa pastreze o discretie totala asupra vietii ei private , gura rea a lumii vorbeste de relatii amoroase ciudate, iar ea da ceva munitie de data asta gurii lumii , prin afirmatia “iubit de dubla natura” ; stii cumva ceva despre asta ?

  • Mihai
   June 10th, 2013 at 00:50 | #4

   Exista anumite persoane care incearca sa construiasca povesti incredibile despre ea, cautand “dovezi” in orice cuvant sau gest de-al ei. Nu se stiu prea multe despre viata ei privata si asta e foarte bine. E printre putinele vedete care reusesc sa pastreze privat ceea ce trebuie sa ramana privat. E mare pacat ca exista oameni nemultumiti de acest lucru si care incearca ei sa gandeasca o viata privata misterioasa pentru ea pornind de la un cuvant dintr-un cantec, de la un vers dintr-altul. Da, am citit si eu tot felul de teorii fanteziste, povesti, asa-zise “dovezi” in anumite cantece, dar din punctul meu de vedere sunt doar speculatii ce nu merita prea multa atentie. La fel ca si teoriile cu FBI-ul si Area 51 😛

   Un cantec, prin versurile sale, poate avea mai multe intelesuri, in functie de experienta personala si trairea interioara a fiecarui ascultator, nu exista neaparat un mesaj unic ce trebuie gasit. E interesant sa incerci sa gasesti mai multe in versurile unui cantec, si sa faci tot felul de corelatii, sa vezi de unde s-ar fi putut inspira, insa nu am mers niciodata asa departe incat sa ma intreb daca anumite lucruri nu se refera la lucruri private, sau mai bine spus la presupuse lucruri private.

   Nu am vazut faza asta cu “mon double aimant” comentata pe forumuri. Probabil pentru ca nu e nimic interesant de comentat 😛

   Zic si io 😀 Si ma bucur ca ti-a placut articolul.

 1. No trackbacks yet.