Home > movies, video, wtf > Upside down – Intre doua lumi (2012)

Upside down – Intre doua lumi (2012)

November 14th, 2012 Leave a comment Go to comments

Upside Down e unul din filmele care m-au atras datorită trailerului bine făcut. De când am văzut trailerul mi s-a părut o idee foarte interesantă și eram tare curios de cele ce se vor întâmpla în film, deși recunosc că mă așteptam la ceva de genul The Adjustment Bureau.

Filmul spune povestea unei lumi mai speciale, de fapt a două lumi foarte aproape una de alta, fiecare cu forța ei de gravitație. Cei din Lumea de Sus sunt ăi bogați și simandicoși în timp ce cei din Lumea de Jos sunt săraci plini de nevoi. Singura comunicare între cele două lumi se face printr-o construcție aparținând Transworld, clădire ce conține multe birouri ale companiei, se pare singurul loc unde este permis oamenilor din cele două lumi să interacționeze cât de cât, întrucât în mod normal este strict interzis să treci dintr-o lume-ntr-alta. Cu toate astea, Adam și Eden, doi tineri, el din Lumea de Jos ea din Lumea de Sus, se întâlnesc pe când au aproximativ 12 ani, și continuă să se vadă în secret până când cei de la poliția de graniță le încurcă planurile. Anii trec și Adam încă visează la Eden și ar face orice ca să o întâlnească, ca să nu zic că ar face orice să ajungă in eden, așa că se angajează la Transworld (pentru a pregăti o cremă anti-îmbătrânire) și nu trece mult până când încalcă regulile și trece în Lumea de Sus. Se întâmplă diverse lucruri, se spun diverse lucruri, anumiți oameni îl urmăresc și până la urmă filmul ajunge la final. (Doar nu credeați că vă spun exact ce se împlântă)

Dacă stăm să ne gândim sunt multe filmele în care ne este prezentată o poveste de dragoste cu șanse slabe de izbândă, cu cei doi provenind din lumi diferite, iar primele ce îmi vin în minte sunt The Adjustment Bureau, Romeo and Juliet, Stardust și Avatar. Probabil că ne place să vedem cum dragostea unește doi oameni și îi face de neclintit în fața unei lumi potrivnice. Probabil.

Eu unul nu am mers să văd un film siropos și am fost dezamăgit de tot siropul din film. Încă de la început naratorul m-a pus în situația să mă gândesc bine dacă mai vreau să rămân în sala de cinema au ba. Vocea naivă care anunța că urmează o poveste despre cum dragostea a schimbat două lumi m-a făcut să mă gândesc la IQ-ul celor din Twilight, IQ mult sub nivelul mării. Dar totuși am rămas. În afară de Eden (Kirsten Dunst) și de Bob, restul personajelor mi s-au părut destul de șterse, iar Adam, personajul principal, nu a reușit să mă facă deloc să îl cred, să îl înțeleg sau să fiu de acord cu gândirea lui. Și asta pentru că de la un moment dat (ca să nu zic în majoritatea timpului) îi lipsea logica. Nu e de ajuns să areți drăguț și frumos cu big puppy eyes și să zâmbești mereu cu gândul la o iubire imposibilă. Asta orice retard poa să facă. Mai trebuie și să dai măcar o dovadă că gândești și că ai un plan totuși.

De la film mă așteptam, sincer, la mai mult, trailerul promitea mai mult. Trecând peste siropul prea dulceag, peste naivitatea (uneori iritantă a) personajelor, peste naratorul pe care îmi venea să îl bat și peste paleta cromatică împrumutată din Stardust, Upside Down totuși m-a ținut în scaun (doar) cu efectele speciale faine derivate din forțele de gravitație de sens contrar din cele două lumi. Astea mi-au plăcut tare mult.

Cine își amintește filmele făcute după cărți de ale lui Asimov (Bicentenial Man, I Robot), sau cine a citit cărțile lui Asimov, își aduce aminte despre cele trei legi ale roboticii. Ei bine, și în Upside Down există cele trei legi ale dublei gravitații și recunosc că atunci când au fost prezentate, la începutul filmului, mi-am zis că prezența acestor legi și faptul că au fost spuse încă de la început nu fac decât să mă asigure că cineva a gândit un pic atunci când a scris scenariul. M-am amăgit, întrucât două dintre legi au fost încălcate cu nerușinare de zeci de ori, în special legea care spune că un corp va fi mereu supus forței de gravitație a lumii din care provine (chiar dacă trece într-o altă lume).

Per total filmul e slăbuț. Interesante sunt ideea celor două lumi, culorile, imaginile și efectele foarte fain realizate. În rest cam toate (dialoguri, gândire, personaje) mi s-au părut iritante. Ideea de la baza filmului promitea mult, se puteau țese lucruri faine pe ideea celor două lumi, păcat că nu s-a întâmplat.

Categories: movies, video, wtf Tags:
 1. November 14th, 2012 at 17:00 | #1

  … si eu care vroiam sa-l vad 🙂

 2. Mihai
  November 15th, 2012 at 08:02 | #2

  @ally: pe riscul tau. 😛

 3. Pikachu
  November 16th, 2012 at 21:30 | #3

  M-ai facut sa cred ca e fain filmul… si apoi am citit si continuarea articolului. Pacat.

  On a related note, Stardust a fost genial. Foarte, foarte mult mi-a placut filmul. 🙂 Dar niciodata nu mi s-a parut ca a fost o poveste de dragoste. Bine, a fost si aia bagata acolo, dar ideea principala era cum vroiau alea sa manance steluta, cum vroia ala sa fure steluta si cum vroia printul sa… nu mai stiu ce treaba avea el cu steaua.

  Dar in any case, a fost genial! 😀

 4. November 18th, 2012 at 14:04 | #4

  Oh, da, Stardust a fost tare misto. A avut un pic de sirop, dar tare putin pentru ca au avut multe altele de povestit. Iar cele trei vrajitoare au dat un farmec aparte filmului 😀

  La Stardust chiar mi-a placut tot, personaje, poveste, imagini, muzica, efecte. 😉

 5. Pikachu
  December 2nd, 2012 at 09:46 | #5

  Pss…. asculti Dido?

 6. December 3rd, 2012 at 09:42 | #6

  nu foarte des, doar ce am auzit la radio .

 7. Pikachu
  December 3rd, 2012 at 19:05 | #7

  @Mihai
  Si iti place? Va scoate un album nou prin martie, finally. 😀

 1. No trackbacks yet.