Home > movies > Looper – Asasin în viitor (2012)

Looper – Asasin în viitor (2012)

Călătoria în timp nu a fost inventată încă, sau cel puțin nu știm noi de ea. Ceea ce știm e că de multă vreme omul a fost fascinat de ideea călătoriei în timp fie doar pentru a vedea anumite lucruri, fie pentru a schimba viitorul, iar filme în care se abordează tema călătoriei în timp sunt multe, însă primele ce îmi vin în minte acuma sunt Back to the future și seria Terminator, în special Terminator 2.

Într-un viitor mai îndepărtat călătoria în timp a fost inventată și funcționa perfect, doar că în scurt timp a intrat în ilegalitate, lucru ce însă nu a oprit organizațiile criminale să pună mâna pe un astfel de aparat și să îl și folosească, nu în scopuri nobile, evident. Când vroiau să scape de cineva îl trimiteau 30 de ani în trecut pentru a fi omorât de un asasin plătit, un looper, care se și descotorosea de cadavru. Joe, personajul principal al filmului, este un astfel de asasin plătit. Își face bine treaba pentru care e plătit, însă totul iese din normal în ziua în care persoana trimisă din viitor pentru a fi omorâtă este chiar el. Și da, de aici totul iese din normal.

looper joseph bang bang

Cei doi Joe sunt interpretați de Joseph Gordon-Levitt (l-ați mai văzut în Inception, 500 days of Summer, 50/50) și de Bruce Willis. Joseph este greu de recunoscut întrucât pentru a-l face să semene cu Bruce a fost nevoie de un machiaj special,  de un nas fals și de lentile de contact, și probabil de alte efecte la post-procesare. Vă spun că e tare ciudat să te uiți la un actor și să știi cum arată el de obicei și pe ecran să vezi cu totul alt om. Ciudat să îi auzi vocea dar nasul, bărbia, obrajii, gura și ochii să nu fie ai lui. În film apare și Emily Blunt într-un rol în care se descurcă foarte bine, deși nu e vorba de un personaj foarte stilat, cum ne-a obișnuit până acum în Devil wears Prada, The Adjustment Bureau sau The Wolfman.

Mi-a plăcut ideea filmului și câteva din întrebările pe care le ridică, în special cea despre cum ai reacționa dacă ar trebui să omori versiunea ta din viitor. Ai putea apăsa trăgaciul știind că cel pe care îl omori ești tot tu? Ciudată situație în care eu, recunosc, nu știu cum aș reacționa. Mi-a plăcut cum povestea filmului de fapt este mai complexă decât e prezentată în trailer și decât v-am spus eu aci. Se întâmplă multe alte lucruri și asta e un plus, îmi place când trailerul te face curios dar nu te lasă să vezi încotro va merge totul. Mi-a plăcut tare mult cum a fost filmat și cum reușește pe alocuri să te încurce. Și de fapt Looper e unul din acele filme care îți ridică multe întrebări și care te pune un pic pe gânduri, și, am tot repetat-o, ăsta e un lucru tare bun.

Bine, am putea sta și tot povesti despre paradoxurile călătoriei în timp, despre teoria cu călătorul ce își ucide bunicul, am putea vorbi despre cum modificarea unui eveniment din trecut creează un nou fir de desfășurare a evenimentelor, o altă realitate, ca în cazul universurilor paralele, am putea discuta și filozofa despre multe astfel de lucruri, dar eu unul aș prefera nu pe blog, ci undeva la un pahar de vin, că parcă altfel vin ideile și teoriile, zic eu 😉

Looper e un film tare interesant, fain făcut și pe care nu ar trebui să îl ratați. Evident, pe ecran mare mare, la cinema.

Categories: movies Tags:
 1. D
  October 9th, 2012 at 06:27 | #1

  Abia astept sa-l vad acuma ca l-ai laudat 😉

 2. October 9th, 2012 at 16:43 | #2

  Pahar de vin… sau apa plata? :)) So you liked it… but which part? The one before, or the one after? :))))

 3. Mihai
  October 10th, 2012 at 05:04 | #3

  @D: sper sa iti placa, D 😉
  @Ally: the one in the middle :)) (desi habar nu am despre ce vorbesti) 😛

 1. No trackbacks yet.