Home > thoughts, wtf > Need more energy?

Need more energy?

September 10th, 2012 Leave a comment Go to comments

Zilele trecute cineva îmi lăsase o pungă pe masă, o am văzut-o doar după ce a plecat de la mine, și în pungă erau două doze de energizante. M-am uitat la ele lung, stânga dreapta, am întrebat dacă le vrea altcineva și am sfârșit prin a le desface. Da, le-am desfăcut, și asta pentru că nu le puteam arunca pline la gunoi. Conținutul aruncat la chiuvetă iar cutia turtită la gunoi.

Văd tineri care beau energizante pe bandă rulantă, unii în loc de apă, câte 4-5 doze pe zi. Nu înțeleg de ce au nevoie de așa ceva sau de atâtea. Dacă e să o iau logic înseamnă că cei care consumă așa ceva simt că au nevoie de energie pentru a putea să ducă anume activități la capăt. Și atunci mă întreb de ce unii beau energizante dimineața, în loc de mic dejun, înainte de a merge la școală sau la serviciu? De ce unii beau energizante după-masa, după ce scapă de la lucru? De ce unii beau energizante în fiecare pauză de țigară? De ce unii beau energizante în timp ce joacă te miri ce joc online toată noaptea? E clar că undeva și-au depășit limitele, e clar că organismul le dă un semnal că ar trebui să ia o pauză mai lungă, astfel că soluția lor de a își forța corpul să mai găsească resurse pentru a funcționa e ca și atunci când ai avea un cal slab și pricăjit care de-abia trage căruța cu bușteni la deal iar tu, pentru a-l ajuta să tragă, l-ai biciui de numa.

Trebuie să te întrebi totuși oare unde mai găsește organismul resurse, de unde plusează când îl biciuiești cu un energizant? Sunt atâtea lucruri ce se întâmplă în corpul tău fără ca tu să știi de ele, toate având nevoie de energie. Gândește-te numai cum e când se fură din energia rezervată pentru un alt proces, de exemplu cum e să se fure din energia necesară creșterii oaselor, din energia necesară dezvoltării organelor sexuale, sau din energia necesară creșterii părului. Not so fun anymore, huh? Cui i-ar plăcea un pitic chel și cu nimic în pantaloni? (exemplu exagerat, dar nu departe de adevăr)

În studenție de multe ori ajungi în pat mult după miezul nopții, așa că la cursurile ce-ncep la ora 8 e foarte greu să stai treaz și e clar că nu o să poți fi deloc atent la ce se-ndrugă la catedră așa că motivația pentru a da o cafea pe un energizant cu gust de pișu nu o pricep. Și ca să rămânem tot la studenți, mai sunt aceia care în sesiune îngrașă porcii ca-n poveste stând treji zi și noapte, citind (pentru prima oară mare parte din) materia pentru examen, făcând copiuțe, încercând să memoreze totul. Uită mulți că un creier obosit nu poate da performanțe, nu poate memora câte ai vrea. Creierul are nevoie de odihnă suficientă pentru a putea prelucra și sedimenta informațiile, iar trei sau patru ore de somn sunt insuficiente. Of, și combinația grozavă dintre alcool și energizante? O incredibilă și mare prostie, o combinație căreia tinerii îi văd doar partea “bună” (energizantul maschează efectele alcoolului, astfel încât cei în cauză vor bea mai mult alcool decât de obicei) dar nu și reversul (deshidratare marcată, vărsături, tulburări de ritm cardiac ce pot duce la stop cardiac). :-S

 

Despre toate minunile ce le conține un energizant, despre efectele cafeinei, taurinei, guaranei puteți citi pe Hubpages.

Sunt multe energizante pe piață, cel mai cunoscut fiind cel care dă aripi. Problema e că pe lângă energizantele alea scumpe și care, hai să zicem, ar fi cât de cât ok din punctul de vedere al conținutului, pentru folosire cel mult ocazională a unei (singure) doze, magazinele sunt pline de energizante la 1-2 lei doza, adevărate otrăvuri pe care orice tont și le permite. Și sunt mulți care dau pe gât câte 4-5 doze dintr-astea pe zi, fără să se gândească pentru o clipă că își fac rău, și le beau pentru că le dau energie. *cough* bullsh*t *cough*

Dacă ar fi să fiu într-o poziție mai înaltă, cu putere de decizie, energizantele ar trebui să respecte anumiți parametri de calitate (deci clar că alea foarte ieftine ar zbura de pe piață), ar fi interzise celor sub 18 ani (sunt câteva țări din Europa care au pornit asemenea inițiative legislative, pentru moment doar de Letonia știu că au reușit să o voteze și să o și aplice) și ar avea și o taxă de viciu (pentru că îți cam f**i organismul cu ele) devenind mult mai scumpe ca să se mai limiteze oarecum consumul. Din fericire pentru unii nu-s într-asemenea poziție.

Iar pentru toți tinerii care vor mai multă energie am un singur lucru de spus. Cea mai sigură și cea mai bună metodă de a avea energie suficientă este următoarea: o alimentație echilibrată, sănătoasă, și respectarea orelor de odihnă. Da, un somn bun și o mâncare ca la carte vă asigură suficientă energie pentru câte toate vreți să faceți.

PS: Poza de pe blisstree.com, unde e un articol interesant despre energizante, dacă vreți să citiți.

Categories: thoughts, wtf Tags:
 1. aurelian
  September 11th, 2012 at 06:51 | #1

  true

 2. September 11th, 2012 at 09:21 | #2

  Sa vezi ce scandal i-am facut unuia de a 6a ca a baut energizant de la profi… Se vaieta ca il doare burta, si eu, foarte pedagigic, i-am zis ca nu- l doare suficient :)) “Interesant” ca interzicem etno-botanicele, dar nu kkturile astea…

 3. Mihai
  September 12th, 2012 at 12:39 | #3

  Pai poate o sa se interzica in curand prin Europa si apoi si la noi. Zic asta dupa ce am vazut in mai multe tari europene ca s-or tot incercat sa le interzica celor sub 18 ani 😉

 1. No trackbacks yet.