Home > places, thoughts, wtf > Despre cafea și Starbucks

Despre cafea și Starbucks

November 10th, 2011 Leave a comment Go to comments
Unii beau cafeaua pentru că așa s-au obișnuit să își înceapă ziua, alții pentru că au nevoie de efectele ei. Eu fac parte dintr-aceia ce stau față în față cu o cană de cafea doar atunci când simt că e musai nevoie, în rest fiind capabil de a porni motoarele și de a desfășura o activitate normală doar cu un mic dejun sănătos la bord.

Și totuși, acum doi ani am descoperit că o cafea poate fi mult mai mult decât o simplă licoare neagră. Era o noapte de vară, eram în aeroport cu o carte în mână, iar avionul doar după ce ieșea soarele avea să se ridice de pe pistă. Mi-era groază să beau juma de litru de cafea dintr-aia amară, sincer, așa că după ce am studiat bine meniul mi-am dat seama că o să mă fac de râs când am să ajung să comand pentru că nu înțelegeam de ce e nevoie să existe atâtea sortimente cu nume ciudate. Am așteptat până nu or mai fost clienți, ca să nu mă fac de baftă în stil mare, și, ajuns la tejghea, i-am cerut băiatului o cafea care să nu fie tare, să nu fie amară, să nu fie apă chioară, dar să fie dulce și bună. Și-a dat seama cu ce specimen are de-a face, numa a râs și mi-a recomandat specialitatea casei, o cafea incredibil de aromată, cu nuanțe intense de scorțișoară și caramel. Cea mai bună cafea ce am băut-o vreodată. Dățile viitoare când am noptat în același aeroport din Marea Britanie tot de la Costa mi-am luat o cafea dintr-aia mare și la fel de încântat am fost de gustu-i.

Am ajuns în weekend la Starbucks, aci la noi în Cluj, având un voucher primit de la Cezara. Locația e tare frumos aranjată iar aroma cafelei te învăluie de cum le treci pragul. Mi-a plăcut mult și mobilierul ales, în special măsuțele rotunde pe care poți juca șah. Tare faină ideea.

Am luat două Caramel Macchiato (“o îmbinare delicioasă de espresso, sirop de vanilie și lapte cald, totul garnisit cu spumă catifelată de lapte și sos cremos de caramel”, după cum e descrierea oficială), ne-am așezat pe două fotolii de lângă geam și am început o poveste lungă în timp ce urmăream lumea care venea și pleca de la Mall. Am prins o zi frumoasă de toamnă cu un soare care îi întâmpina pe toți cu o îmbrățișare caldă. Încercam să suprind nuanțele cafelei, să simt aromele diferite cum se-mbină și mă simțeam ca un copil care nu reușește nicicum să își lege șireturile. 

Mă întrebam la un moment dat oare cât mai trebuie să beau să simt măcar un pic de gust de caramel, mai ales că văzusem cu ochii mei când l-au pus (poate au folosit topping caramel dintr-ăla ieftin din Kaufland cum am cupărat și eu acum un an și care era doar o chestie vâscoasă și dulce, fără gust). Ei bine, după cum le-am spus și pe twitter, caramelul a fost de vis, și în vis a și rămas… În rest cafeaua a fost bună, nu mă-nțelegeți greșit, bună, caldă, dulce, dar cu nimic mai deosebită decât o cafea simplă cu lapte cum ne-am mai pregătit acasă (deci nici de vanilie nu am dat) (oh, ba da, diferă de cea făcută acasă prin faptul că e mult mai slabă). Am văzut scris pe o tăblie mare că dacă nu ești mulțumit de cafea ți-o refac gratis dar nu m-am dus să le spui din mai multe motive. Primul ar fi că în mod normal ar trebui ca orice prepară să fie bun din prima, iar al doilea motiv fiind că mie nu îmi place să fac dintr-astea și să fac pagubă altuia. Evident, văzând ce prețuri sunt la cafea cred că și încă trei cafele de îmi refăceau tot nu ieșeau în pagubă.

Și așa ajung la întrebarea legată de prețuri. De când ieșitul la o cafea a ajuns așa un lux? (cu cât dai pe o cafea la Starbucks mănânci felul unu și doi plus desert la Memo 10, și cine a fost acolo știe ce mâncare bună au) Scuzați-mă, poate nu sunt eu prea umblat, dar în UK pentru o cafea la fel de mare și mult mai bună am plătit jumate din cât am dat la noi pe un Caramel fără caramel. Oricum, cea mai mare nedumerire pentru mine privind prețurile a fost când am văzut cât costă prăjiturile, și anume o felie de cheesecake la preț dublu față de Olympos. Olympos, adică locul unde găsești cele mai fine și cele mai bune prăjituri care or existat vreodat în cofetăriile din Cluj. Preț dublu, ați auzit? Preț dublu față de Olympos. 
E clar că vor rezista multă vreme pe piață, chiar și cu produse la suprapreț, doar astea sunt politicile firmei, nu e ceva care doar la noi se face. Și dacă pe lângă asta mai pui că românul nu e așa de cultivat și că nu e conștient de faptul că există lucruri mai de calitate, orbit fiind de renumele firmei, succesul e garantat. 
Am mers la Starbucks dornic fiind a bea o cafea aromată, am mers sperând a găsi gustul inconfundabil al unei cafele diferite de ce bem acasă și pentru a răsfăța pe cineva cu așa licoare magică. Evident, de nu aș fi avut voucherul cu reducere de 50% de la Cezara nu am fi mers. Din păcate una am sperat și alta am găsit. Per total experiența a fost plăcută, am văzut și noi cum e să fii fițos și să sorbi o cafea băutură caldă la Starbucks. La fel ca Pinky și Brain am folosit timpul petrecut acolo pentru a pune la cale un plan nebun, ajutându-ne în acest sens și de internetul wireless gratis (de pe telefon, încă nu am căpiat să port cu mine peste tot laptopul). Dacă sunteți curioși dacă am să mai merg pe acolo să beau o cafea sau să mănânc o prăjitură, răspunsul îl găsiți în paragraful cu numărul cinci.

Mulțumesc Cezarei pentru voucher și pentru oportunitate.
PS: poze de aici și de aici.
PS2: Am vorbit cu niște prieteni zilele trecute și mi-au zis că au mers la Starbucks la o cafea. Fără să le spun părerea mea i-am întrebat despre cafeaua de acolo, cum li s-a părut. Răspunsul lor a fost pe aceeași lungime de undă cu gândurile mele. 
Categories: places, thoughts, wtf Tags:
 1. Anunturi gratuite
  November 10th, 2011 at 10:40 | #1

  Cafeaua de la Starbucks e foarte "overrated". O simpla cafea slaba, cu foarte mult lapte si… atat. Dar foarte multi consuma doar pentru ca "e Starbucks frate, cea mai buna cafea".

 2. November 10th, 2011 at 12:40 | #2

  Ei, ai fost si tu fitos pt. o zi si nici nu ti-a placut :))
  La noi toate francizele sint de proasta calitate, vezi orice suc, cafea sau chiar aparatura electronica. Sa-ti spun ca un laptop, oricare ar fi el e si cu 150 de euro mai ieftin in Italia fata de preturile din ro? Bine, noi suntem si hoti, ori exista 2 modalitati de a fura: la pret sau la calitate. Starbuck cred ca fura la ambele, bine ca au de la cine!

 3. November 10th, 2011 at 21:16 | #3

  Foarte bine spuneti, la noi este lume care da milioane pe carpe doar pentru ca au eticheta de Zara sau te miri ce alta porcarie de magazin de fitze, asa ca sa dai 14-16 lei pe o bautura calda si sa iti imaginezi ca e cafea e o nimica toata. Da foarte bine sa spui ca bei cafeaua la Starbucks, sau sa pui poze pe facebook cu paharu-n mana.

  Am mai vorbit si la serviciu cu lume si parerea lor a fost ca americanii, ca de acol parca vine Starbucks, habar nu au ce e cafeaua, lucru care se vede foarte bine in ce servesc astia. Cred ca si un lapte cu cacao are mai multa cofeina decat cafeaua de la Starbucks :))

  Si da, Ally, ne-a placut sa fim fitzosi, a fost cool, tu. Trebuia sa mai ducem cu noi o carte de Coelho, sa ne pozam si sa ne punem pe feisbuc =))

 4. Pikachu
  September 5th, 2012 at 14:10 | #4

  Descrierea caramelei ma termina pur si simplu. 🙂

  Garnisit cu spuma catifelata? Really? 😀

  In orice caz. Nice blog.

 5. Mihai
  September 6th, 2012 at 16:30 | #5

  thanx, Pikachu 😉

 6. Stefan
  October 13th, 2015 at 12:10 | #6

  Costa e intr-adevar o cafea excelenta!
  O gasesti la orice colt de strada in UK, la preturi rezonabile (chiar si in supermarket, Tesco si Sainsbury).
  Probabil ca in Romania nu ar avea acelasi gust, dupa cum nici la Starbucks nu regasesti gustul din afara….
  Pacat ca la noi se vinde cu pret mult mai mare ca la ei, fara sa aiba aceeasi calitate.

 1. No trackbacks yet.