Home > cool, places, thoughts > În vizită la Muzeul de Istorie a Farmaciei Cluj-Napoca

În vizită la Muzeul de Istorie a Farmaciei Cluj-Napoca

October 28th, 2011 Leave a comment Go to comments
În Cluj iastă o clădire ce lumea habar nu are ce conține. În tătă zi trecem pe acolo, pe unde se intersectează strada 21 decembrie cu Regele Ferdinand, acol unde 9-le, 3-ul și 4-le o cotesc spre gară. Ei bine dragii mei, în acea intersecție, pe colț opus cu Melody, este Muzeul de Istorie a Farmaciei, înființat în 1949 de renumitul medic Valeriu Bologa.

Marți seară am ajuns să vizităm muzeul, alături de alți bloggeri clujeni (pe care eu i-am văzut prima oară, recunosc), de ora târzie a vizitei aflând dintr-un articol de-al lui Ștefan. Am fost ghidați în vizita noastră de către domnul Radu Crișan care ne-a impresionat prin cât de multe lucruri știe despre exponatele din muzeu și prin felul în care a făcut o ceată de oameni guralivi (că deh, așa-s cei care bloguiesc și tweetuiesc zi de zi) să asculte fascinați povești despre terapiile de odinioară.
Love potions

După o zi epuizantă vizita de la muzeu a fost ca o evadare într-o lume fascinantă, în vremuri de mult apuse. Încăperile au pereții frumos decorați, și au tot de-a roata dulapuri vechi din lemn ce adăpostesc pe rafturi recipiente de lemn, de sticlă, de ceramică sau de faianță, recipiente în care erau ținute pe vremuri diverse extracte de plante sau  ingrediente necesare preparării medicamentelor. Farmacopee vechi, registre din anii 1700, rețete vechi, balanțe și unități de măsură sunt frumos expuse în odăile muzeului.  

 
Față de ultima mea vizită la muzeu, de prin 2002, acuma vizitatorii au acces și la o zonă foarte frumos amenajată din pivnița clădirii, acolo unde este, exact cum era pe vremuri, ateleriul farmaciei. Măsuri, baloane de sticlă, matrițe pentru comprimate, pentru supozitoare, instalații pentru prepararea și distilarea alcoolului folosit în tincturi și multe alte ustensile. Totuși cuvintele mele, oricât aș încerca să le potrivesc, nu pot reda frumusețea locului. 
Atelierul din pivniță
Din păcate, pentru că orice lucru frumos mai nou trebuie să aibă și o parte mai tristă, clădirea în care se află muzeul, Casa Hintz, a fost revendicată de foștii propietari. Acuma se mai judecă în instanță, nu am reținut exact care e stadiul actual al cererii de retrocedare însă un lucru e sigur, și anume acela că dacă statul român nu se implică în niciul fel, atunci muzeul ar putea fi închis. Ceea ce ar fi un mare păcat având în vedere importanța istorică a clădirii în care a fost deschisă prima farmacie din Cluj în anul 1573, da, 1573, pentru ca din anul 1752 clădirea să fie închiriată unor farmaciști renumiți, până în 1949.

Nu se poate, măi, să avem o clădire care din 1573 numai farmaciști și medicamente a avut, să avem un muzeu cu atâtea exponate valoroase și să nu facem nimic, să lăsăm totul în voia întâmplării, pur și simplu nu se poate. După cum zicea și Andrei Aroneț, mergeți la Muzeul de Istorie a Farmaciei înainte să dispară!
Muzeul de Istorie a Farmaciei Cluj-Napoca:

str. Regele Ferdinand nr. 28, 400113 Cluj-Napoca, Romania
Orar: Luni-Vineri: 10:00 – 16:00
Bilet intrare: 5 lei (adult), 3 lei (elev, student)
Telefon: 0264-597567
Facebookhttps://www.facebook.com/MuzeulFarmaciei
Twitter: http://twitter.com/muzeulfarmaciei

Au mai scris despre muzeu: Andrei Aroneț, Ștefan Teișanu, Psaico, CiuleaMironeasca, Robintel.

PS: Poze de pe ciulea.ro (3 și 4), de pe pagina de Facebook a Muzeului (1) și de subsemnatul (2 și 5)
Categories: cool, places, thoughts Tags:
  1. October 29th, 2011 at 06:48 | #1

    Se poate orice! Si pana sa plangem dupa un muzeu, stai sa vezi cum e sa te gandesti ca maine-poimaine nu ai scoala…

  2. October 31st, 2011 at 09:42 | #2

    Ma bucur ca ti-a placut la Muzeu, si cum zicea Ally, intr-o lume in care dispar scolile din centru, ar fi pacat sa ramanem fara muzeu.

    Nu de alta, dar case de amanet, case de pariuri, birturi si magazine second-hand avem destule.

  1. No trackbacks yet.