Home > concurs, places, turism > Toate drumurile vor duce la Alba Iulia

Toate drumurile vor duce la Alba Iulia

September 2nd, 2011 Leave a comment Go to comments
Când ai un oraș fain e normal să cauți metode să îl promovezi, iar unul dintre orașele faine ale țării, și cu potențial turistic mare, este Alba Iulia. Când eram mic singurul lucru ce îl știam despre Alba Iulia era “chestia aia cu Unirea”, chit că nu știam exact cine cu cine s-o unit, detaliile aflându-le mai pe urmă la școală. În ultimii ani însă orașul a devenit tot mai cunoscut ca urmare a importantelor lucrări de reabilitare a cetății Alba Carolina și asta e foarte bine. Consolidarea zidurilor, restaurarea porților și a statuilor, precum și crearea unor trasee prin cetate au atras încetuc turiști din toată țara.

Și totuși, Andrei întreabă în cadrul unui concurs cum ar putea orașul atrage și mai mulți turiști, cum ar putea fi promovat pentru ca mult mai multă lume să afle de Alba Iulia. Metode sunt nenumărate, am putea face liste peste liste, însă important e câte dintre idei sunt aplicabile și câte se pot realiza cu buget redus. Nu de alta, dar mă gândeam la un recital Andrea Bocelli sau Sarah Brightman înregistrat în cetate, dar astea sunt lucruri cam greu realizabile. 

Așa că, dintre cele mai simple metode de promovare evident că primele ar fi cele online. Deja am văzut vara asta cum cetatea a apărut online atât cu un site elegant și bine structurat cât și cu o pagină de facebook, și cum a atras turiști prin concursul Comoara din Cetate. Ei bine, dacă e să rămânem la capitolul facebook, m-am gândit la o campanie ce să înceapă cândva prin luna aprilie a anului viitor, înscrierea la concurs făcându-se prin Share-uirea articolului de concurs postat de pagina cetății, iar săptămânal să fie tragere la sorți, premiul câștigat fiind un tichet de intrare gratuită la toate obiectivele din cetate plus un prânz (complet) gratuit la restaurantul din Traseul celor Trei Fortificații și o lecție de călărie (de o oră), tichet valabil pentru două persoane și putând fi folosit până la finele lunii octombrie. Sunt sigur că lumea s-ar înscrie la concurs și și-ar planifica altfel concediile și, prin condiția ca fiecare concurent să dea Share la articolul de concurs pe Wall, ar afla și mai multă lume de cetate. Zic.

Îmi veți spune că aberez, că nu există lecții de călărie în cetate, însă ar fi tare fain de ar fi. Cai sunt și sunt faini și blânzi, har Domnului, personal este și zonă în care să se poate amenaja există, și mă gândesc la partea sudică a cetății, în zona mai joasă dintre bastioane. Multă lume ar găsi atractivă ideea și știu deja oameni care și-ar dori așa ceva.

Și, ca să termin cu promovarea online, trebuie să amintesc de utilizarea bloggerilor în a răspândi vestea despre oraș și despre tot ce înseamnă a petrece o zi două în cetate. Bloggeri sunt mulți și dornici a scrie, sunt din zone geografice diferite, sunt citiți de un public larg și s-ar lăsa antrenați cu ușurință în concursuri în care să scrie fie despre Alba fie despre ce fac Andrei și prietenii lui pentru a promova orașul.

O altă strategie, de data asta un pic mai costisitoare și care se adresează ușor unei alte categorii de public, ar fi una ce s-ar folosi de print-uri. Afișele ce le am în minte ar fi plasate în gări mari din Ardeal, ar conține o imagine faină din Alba și textul “Doar X h până la Alba. Vii în cetate? (unde X ar fi numărul de ore făcut cu trenul accelerat din gara respectivă până la Alba). Evident, se poate gândi și în afara gărilor și anume cu afișe lipite în orașe pe diverse panouri, dar cu textul modificat încât să nu indice timpul de călătorie până-n Alba ci numărul de kilometri pân acolo. Tot legat de afișe gândeam o campanie faină ce să înceapă din 2 noiembrie în diverse orașe din țară și care să  atragă lumea în cetate la început de decembrie. În acest sens îmi imaginez afișe cu imagini simple dar de efect și cu un text de genul  “Pe 1 te așteptăm la Alba” sau “Hai să ne prindem în horă pe 1 la Alba“.

Un pic mai costisitoare ar fi varianta în care am încerca o promovare folosind materiale video. Unii ar putea spune că e foarte învechită realizarea unor clipuri de prezentare clasice care să fie difuzate fie la tv fie în aeroporturi, însă părerea mea e că ar fi și tare costisitoare. Drept urmare ma gândeam la realizarea unor clipuri scurte și haioase în care personajele principale să nu fie din zilele noastre. De exemplu îmi imaginam un video scurt în care unul dintre străjerii cetății, care doarme la umbra unui nuc cu tricornul peste față, se trezește speriat de bubuituri de tun, își scoate mobilul din buzunar și, în timp ce pe față i se citește că a realizat ce se întâmplă, pe ecran să apară mesajul “Vino sâmbătă în cetate.” urmat de linkul către pagina cetății. Făcute simplu, fără a arăta prea mult, cu personaje de demult, relativ amuzante, bine realizate tehnic și musai intrigante, cred că ar avea un impact fain online. Cred că ar prinde tare bine.

E ușor de atras turiști dacă ei află că cetatea e mai mult decât niște porți și niște ziduri, că e istorie și viață. În acest sens acuma avem în fiecare zi schimbul gărzilor și oricine a fost acolo la prânz a rămas plăcut impresionat de momentele oferite. Experiențe unice pentru turiști ar putea fi create dacă ar exista un festival într-un weekend de vară în care toată acțiunea  să se deruleze pe timp de noapte. Experiențe de neuitat, torțe și lumânări, jăratec și umbre (așa cum au fost la Festivalul Luminii), străjeri și domnițe, obiective turistice deschise toată noaptea și personaje istorice vii (persoane îmbrăcate în straie de epocă și care să împrumute nu doar aspectul exterior de la personalități istorice ci și vorvirea și năravul și convingerile și) care să își spună povestea turiștilor sunt sigur că ar atrage mulți curioși pentru că unde mai avem în țară un festival în care o cetate să prindă așa viață pe timp de noapte?
Din cadrul evenimentelor unice și interesante ce să încânte participanții mă gândeam și la organziarea unei școli de vară de artă. S-ar potrivi de minune orașului și cetății și dacă e cu participare internațională cu atât mai bine.
Nu știu cât de bine ar merge, cum ar trebui integrat ca să reușească a promova turismul, însă ar fi interesantă o colaborare cu cei de la CreativeMonkeyz. Cred că ar fi deschiși la un proiect bine gândit și care să aibă în centru vreo două trei lucruri interesante din cetate iar faptul că foarte multă lume urmărește episoadele cu Mo și Foca, faptul că au așa priză la public, nu ar face decât să direcționeze atenția multor oameni spre Alba, spre cetate.
Sper că am reușit să îi răspund lui Andrei și sper că am reușit a îi oferi soluții viabile, realizabile.
Categories: concurs, places, turism Tags:
 1. September 2nd, 2011 at 18:41 | #1

  WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW!!!!!! DA' CE TALENT AI, MAN! Daca nu castigi, e aranjat! 🙂 Bafta! Sa-mi aduci ceva din cetate!

 2. September 2nd, 2011 at 18:42 | #2

  P.S. Eu acum am descoperit o idee super pe blogul unei tipe: rezumat la carti in 6 cuvinte! That's MY thing! :)))

 3. September 2nd, 2011 at 18:49 | #3

  Ne-ar fi fost tare utila chestia cu rezumatul asa scurt cand eram in liceu. Decat sa citim cartile alea groase :))

  Din cetate…. iti aduc o ghiulea. Am sa o prind personal dupa ce trage tunul 😛

 4. September 2nd, 2011 at 18:58 | #4

  LOOOOOL
  You do that!

 5. Mihai – Ganduri despre Alba Iulia
  September 10th, 2011 at 07:34 | #5

  [..]Unii poate nu au înțeles de ce am scris mai deunăzi așa de frumos despre Alba Iulia și asta pentru că pentru mulți Alba Iulia e doar un cerculeț [..]

 1. No trackbacks yet.