Home > interesant, turism, wtf > Lacul Ceauru, jud Gorj

Lacul Ceauru, jud Gorj

Citind zilele astea un articol scris de visurat am aflat despre un lac din județul Gorj, lac ce îl puteți vedea și în poza de mai sus. De fapt dacă vă uitați mai bine veți observa că în timp ce lacul Ceauru e prezent pe toate hărțile  județului Gorj, Google Maps nu știe nimic de acest lac. Să vă spun de ce.

Povestea lacului e una tipic românească. În 1965 au venit ordine de construire a unui lac de acumulare. S-au primit bani, s-au făcut studii și proiecte, trei sate au fost strămutate, s-a construit un dig, și atâta tot. Deși nu s-a trecut la etapele ulterioare banii au trebuit justificați cumva (3 miliarde lei), astfel că la nivel central, după trei ani de la pornirea proiectului, s-a raportat cum că lucrarea a fost terminată, iar lacul a fost marcat pe hărți. Nu după multă vreme, la vizita unui mare oficial de la București, s-a constatat înșelăciunea și toată conducerea șantierului a fost arestată, directorul primind ca pedeapsă 20 de ani de muncă la canalul Dunăre-Marea Neagră.

Mirarea mea e de ce, dacă de pe atunci mai marii Partidului au descoperit minciuna, lacul încă mai apare pe multe hărți? Un posibil răspuns la întrebarea asta am găsit într-un articol de acum 4 ani din Jurnalul Național, și anume că deși din punctde vedere cartografic nu este permis ca pe hartă să apară lacul, o modificare este posibilă doar dacă proprietarul terenului va certifica în scris care este starea lui reală și va solicita modificare. Și oare cine e proprietarul terenului?

Harta fizică a României – Editura Didactică și Pedagogică 1993
(uitați-vă între G-ul și O-ul Gorjului, pe hartă undeva cam la ora 07:30)

Un lucru e cert. Lacul nu există, puteți verifica și imaginile din satelit din Google Maps. În hărțile rutiere ce se găsesc prin librării lacul există sub numele de lacul Rovinari (“Marele Atlas Rutier al României” edițiile 2010 sau mai vechi), în timp ce în ediția din 2011 lacul e absent. Rămâne să caut prin manualele mai noi de geografie să văz de pruncii mai învață de lacul ăsta, că pe Wikipedia la pagina despre județul Gorj încă scrie despre lac, în timp ce doar pe Wikipedia în engleză se spune că lacul nu a trecut de faza de proiect. Dacă aveți un manual de Geografie lângă voi, ia uitați-vă și spuneți-mi și mie de îl găsiți 😀

Oare mai avem astfel de locații în țară? Lucruri ce au fost raportate ca existând dar care lipsesc cu desăvârșire?

Categories: interesant, turism, wtf Tags:
 1. July 18th, 2011 at 13:33 | #1

  Typically Romanian 🙂

 2. marian
  October 1st, 2013 at 14:59 | #2

  e foarte bine că puneţi problema acestui lac, dar nu e vorba de nici o megaescrocherie, cum scriau unii, ( pe timpul lui Ceauşescu nu avea nimeni curajul şă rişte o asemenea megaescrocherie, risca să fie ÎMPUŞCAT!), şi a trecut foarte bine de “faza de proiect”, este chiar funcţional, aşa cum a fost proiectat să funcţioneze! Asta înseamnă că Lacul Ceauru, sau mai bine zis incinta lacustră Ceauru a fost proiectată să lase să treacă viiturile normale ale Jiului şi ale afluenţilor pe care-i colectează acesta amonte de barajul de la Vârţ, până la un debit de cca 1600 mc/sec, moment în care evacuatorul de fund al barajului nu mai poate permite trecerea unui debit suplimentar, iar de la acest debit încolo, începe să acumuleze! Capacitatea incintei de 100 mil mc cubi asigură amortizarea vârfurilor de viitură, iar condiţiile climatice din ţara noastră nu pot furniza un debit sustinut de 1600 mc /sec în secţiunea Vârţ suficient de mult timp încât să depăşească volumul de 100 mil de mc şi să treacă în aval o viitură mai mare decât capacitatea albiei regularizate a Jiului în zona bazinului minier Rovinari, până la Turceni! Deci , Lacul Ceauru EXISTĂ şi FUNCŢIONEAZĂ!

 3. Mihai
  October 1st, 2013 at 17:14 | #3

  @marian: Inteleg cum functioneaza sistemul descris in comentariu. Insa nu poti sa numesti niste amenajari pentru viituri lac. Daca proiectul initial spunea ca se fac doar amenajari pentru viituri atunci nu punea nimeni pe toate hartile ditamai lacul. Cand pui pe o harta o pata albastra te astepti ca acolo sa gasesti tot timpul apa 😉

 4. Marian (tot eu sunt!)
  October 31st, 2015 at 20:59 | #4

  Eu am întâlnit termeni mai apropiați realității prin materialele citite, și mă refer aici la cărți de specialitate, manuale – este denumit “lac de tip polder”, incintă lacustră pentru prevenirea inundațiilor, etc… E drept că pe hărți nu ar trebui să apară colorat în albastru ca și un lac permanent, dar astea sunt detalii, amănunte – un viciu de execuție care a fost apoi preluat prin copiere de la o ediție la alta a diferite hărți. Ceea ce este intrigant este că în toate articolele pe care le afișează google, se vorbește doar de “o megaescrocherie ceaușistă”, în timp ce un material care să explice “misterul” nu se găsește defel! Mai există asemenea incinte de sacrificiu amenajate în țara noastră – una pe Râul Doamnei, amonte de vărsarea în Argeș, și alta în lunca Timiș – Bega, amonte de Timișoara, dar ce-i drept, acestea nu apar pe hărți ca “lacuri”! În rest, nimic deosebit! Ziarele actuale prezintă mereu numai idioțenii…senzaționale!

 1. No trackbacks yet.