Home > info, util > Despre cremele de plajă

Despre cremele de plajă

Deși vremea e destul de mohorâtă, am ajuns să citesc astăzi despre cremele de protecție ce se folosesc la plajă. Ce mi-a atras atenția au fost controversele din jurul lor, și anume cele legate de presupusa lipsă a protecției împotriva melanoamelor, de deficitul de vitamina D și de efectele negative ale unor ingrediente. Siteul unde am citit astea, e al unei organizații de mediu, și m-a intrigat, așa că am decis că e mai bine să mă documentez decât să rămân cu gândul “și totuși dacă…?“, mai ales că e vorba de sănătatea noastră. Așa am ajuns să dau peste diverse articole și studii, de prin 1992 până azi, fiecare justificându-și concluziile cu date reale.

Mă gândesc că poate vă vor fi utile informațiile prezentate că, totuși, suntem în sezon de concedii și toată lumea fuge fie la mare fie la munte și soarele e fierbinte peste tot. Dacă vreți să aprofundați câte ceva vă recomand să faceți click pe linkurile din articol, vă vor duce spre pagini unde este detaliată problema tratată,  și pe linkurile de la finalul articolului.

Protejează cremele împotriva melanoamelor?

Deși s-a arătat că au scăzut rata de apariție a diferitelor tipuri de cancere de piele, în ceea ce privește apariția melanoamelor, dacă e să ne luăm după toate studiile, atunci cremele nu oferă protecție dar nici nu le favorizează. Însă trebuie ținut cont de faptul că în toate studiile vechi se foloseau creme cu factor de protecție UVB redus, adică cel mult 10, și fără factor de protecție UVA. În afară de asta nu trebuie să uităm că, sub falsa impresie de protecție totală oferită de astfel de creme, unele persoane se expun un timp mult mai îndelungat razelor soarelui, astfel că nu e deloc echitabil a îi compara cu cei ce nu au folosit crema și care s-au expus un timp mai scurt. Dovezi clare (adică rezultate statistic semnificative) vor apărea cu siguranță în următorii ani. 

Deficitul de vitamina D

Blocând radiațiile UVB cremele de protecție împiedică procesul prin care, în piele, un derivat al colesterolului se transformă în pre-vitamina D3. Teoretic acest lucru duce la niveluri scăzute ale vitaminei D3, cu diverse efecte asupra organismului. În Australia medicii erau alarmați acum câțiva ani că o mare parte din populație avea niveluri scăzute ale vitaminei D, consecutiv unei ample și paranoice campanii de protecție împotriva expunerii la soare de prin anii 80. Deși cel mai important efect al deficitului de vitamina D se referă la fragilitatea osoasă, tradusă printr-un număr mare de fracturi, nu ar trebui să uităm presupusa influență a vitaminei D asupra cancerelor.
Cu toate astea, mai multe studii au demonstrat că cei ce folosesc cremele de protecție totuși nu au niveluri scăzute de vitamina D, și asta din cauza faptului că în  realitate oamenii nu aplică deloc corect crema pe corp. Dacă Asociația Americană de Dermatologie recomandă folosirea din belșug a cremelor și suplimentarea alimentară sau medicamentoasă a vitaminei D, australienii recomandă și expunerea la soare fără cremă de protecție atunci când soarele e mai domol. 10-15 minute de expunere pe zi, chiar și a unei zone de dimensiuni reduse, gen față sau mâini, se spune că asigură necesarul de vitamină D al unui individ. 

Efectele oxibenzonei (benzofenona-3)
Citisem într-un articol că oxibenzona, ingredient al cremelor de protecție, pătrunde în piele și produce radicali liberi, ceea ce nu prea e bine, și că ar avea chiar efecte cancerigene. Apoi mai ziceau că ar scădea nivelul testosteronului în sânge, ceea ce iarăși nu e bine. Cu toate astea ei nu prezentau decât jumătate din adevăr. Astfel, studiile pe care le citau ei au arătat că la prima expunere la oxibenzonă nivelul testosteronului din sângele subiecților a scăzut, însă a revenit în câteva zile la normal și, la aplicări ulterioare, nu a mai scăzut deloc. Skin Cancer Foundation spune că oxibenzona, compus chimic aprobat de FDA, nu are efecte negative asupra oamenilor în concentrațiile din cremele de plajă sau din celelalte cosmetice în care e prezentă… deși în 2006 s-a arătat că produce radicali liberi în straturile pielii. Un lucru e clar, și anume acela că trebuie studiat mai în amănunt ce efecte au ingredientele astea asupra organismului. Cel puțin pentru mine rezultatele studiului din 2006 sunt un pic îngrijorătoare iar în unele țări se recomandă evitarea cremelor ce conțin oxibenzonă. Pe cea pe care o am eu scrie cu litere bolduite “Conține oxibenzonă”. Dar pe când am cumpărat-o nu știam toate astea.

Vitamina A din creme favorizează apariția cancerului de piele?
Unii spun că vitamina A din cremele de plajă, de fapt un ester al vitaminei A cu acidul palmitic (retinil palmitat), ar favoriza apariția cancerelor. Însă studiile pe care își bazează afirmațiile au fost făcute nu cu creme de plajă ci direct cu vitamina A în doze mari pe șoareci. Deși rezultatele sunt greu extrapolabile oamenilor, unele țări recomandă evitarea cremelor cu retinyl palmitate.

De ce variază așa de mult rezultatele studiilor între ele? 
Pentru că sunt mai mulți factori ce trebuie luați în considerare: 
– starea inițială a subiecților, cât de mult s-au expus și cât de mult s-au protejat înainte de includerea în studiu 
– cremele folosite în studiu (ce factor SPF UVB au folosit si ce protecție UVA; am mai spus că în trecut se foloseau creme cu SPF foarte mic, între 2 și 10)
– modul de aplicare a cremelor
– metodele de diagnostic disponibile
– interesele financiare din spatele studiilor (pe cei de la Asociația Americană de Dermatologie îi suspectez de așa ceva după cele citite azi… și pe cei de la FDA într-o măsură mai mică)
În asemenea condiții nu e de intrat în panică, zic eu. Deși mă îngrijorează faptul că anumite ingrediente din cremele de plajă generează radicali liberi în straturile pielii și ar putea avea efect cancerigen deocamdată totul rămâne la faza de “ar putea”, încă nu sunt dovezi clare în acest sens. Până la urmă nu e ca și cum am folosi cremele astea în fiecare zi a anului, de paișpe ori pe zi, nu? Așadar, până la noi dovezi clare se pare că rămânem cu recomandările de mai jos, recomandări pentru o expunere moderată și echilibrată la soare, căci se știe că ce e prea mult strică.

Și atunci cum să ne expunem la soare?

 • Prima linie de protecție împotriva razelor solare o reprezintă umbra, pălăriile, hainele cu mâneci lungi.
 • Atunci când soarele este domol ne putem expune fără cremă de protecție pentru a stimula atât producția de melanină în piele cât și cea de vitamina D.  (Așa spun și australienii)
 • Când soarele este prea puternic să evităm expunerea (adică între orele 11-16) și să căutăm locuri umbroase. Dacă e musai să ne expunem să o facem pentru perioade scurte, să purtăm pălării sau șepci și să folosim creme cu SPF minim 30. 
 • Pentru plajă folosirea unor creme cu factor de protecție UVB SPF minim 15, și UVA minim 4 stele. Nu contează firma producătoare cât contează protecția oferită. 
 • Crema să o aplicăm pe toate zonele expuse la soare, inclusiv pe față, pe gât, pe urechi sau pe scalp (pe scalp cei ce sunt tunși zero sau au chelie…. ca să nu existe dubii 😛 ).
 • Să reaplicăm cremă după îmbăiere (duș, piscină, râu, mare).
 • La munte soarele e mai puternic și de aceea trebuie folosite creme cu factor de protecție mai mare, deci factor SPF minim 30.
 • Copiii mici să nu fie expuși direct razelor soarelui. Cremele de plajă pot fi folosite începând cu vârsta de 6 luni.
 • Doar pentru că folosești cremă de protecție nu înseamnă că poți sta o zi întreagă-n soare!

Sper să vă prindă bine informațiile astea. Mai multe puteți citi accesând linkurile de mai jos:

Aubrey Organics – Sun Protection FAQ
Categories: info, util Tags:
 1. July 31st, 2011 at 12:24 | #1

  Mi-am notat! 🙂 Oricum nu stau eu la soare hmm… deloc, dar e bine de stiut, ca poate merg in Grecia candva 🙂

 2. Diana
  July 31st, 2011 at 17:09 | #2

  Indicații, contraindicații… în ziua de azi oricum nu mai sunt de plajă… ci pentru peste tot.

  Eu una fără ele n-aș vedea vara… cu alergiile mele solare…

 3. July 31st, 2011 at 17:12 | #3

  @Diana: Tocmai pentru ca au atatea chimicale in ele au si potential nociv si cred ca lumea ar trebui sa stie despre asta si sa fie mai precauta. N-am zis ca ar fi foarte rele, dar nici foarte bune nu sunt 😉

 4. mirela
  March 8th, 2015 at 16:53 | #4

  Eu de la Aubrey Organics am folosit crema de protectie solara. Eu am folosit de la ei pentru plaja Lotiune Naturala Protectoare de Plaja cu Factor de Protectie SPF 30 Cu Ceai Verde Antioxidant si a fost tare eficienta. O recomand.

 1. No trackbacks yet.