Home > cool, foto, places, turism > În Turnul Catedralei Catolice din Cluj-Napoca

În Turnul Catedralei Catolice din Cluj-Napoca

Luni, 2 mai, de Ziua Tineretului, a fost permis accesul publicului în turnul Catedralei Catolice Sf Mihail din Piața Unirii din Cluj. Am ajuns pe acolo pe la ora 16, când deja ploaia hotărî să facă o pauză. Am urcat treptele de lemn cu grijă, întrucât ni se spusese că două sunt lipsă și ne gândeam că poate mai sunt și altele șubrede.

Am ajuns pe terasa micuță de la nivelul clopotelor și am mers tot de-a roata, profitând de priveliște pentru a face cât mai multe poze. Așa de frumos se vedea Clujul de sus, incredibil. Ce a fost însă și mai spectaculos a fost că în interior scările se continuau. Am urmat exemplul celorlalți și am purces înspre vârf, curioși de ce va fi să găsim acolo, în afară de abundentul găinaț de porumbei.

Scările au devenit tot mai înguste, locul tot mai întunecat. Am trecut prin zona ceasurilor, am făcut doua poze printr-un gemuleț ce se deschidea fix în cadranul unui ceas și am continuat urcușul prin structura de lemn ce se îngusta din ce în ce mai mult, astfel că ultimele scări erau din acelea ca la țară, două bărne cu zapi (țăruși).

Până unde am urcat? Până sus de tot, până sub cruce. Ne-am găsit într-un spațiu îngust în care nu încăpeau mai mult de doi oameni, la o înălțime la care nici nu visam că vom ajunge când am intrat în turn. Un gemuleț ce dădea spre sud-vest ne-a permis să surprindem Clujul scăldat în soare în panorama de mai jos.

Clujul pozat de sub crucea catedralei, altitudine aprox 70m

Îmi aduc aminte cum vara trecută am tot mers de am întrebat biroul episcopal ce gestionează catedrala dacă se poate vizita turnul și de fiecare dată primeam răspunsuri negative, motivate de starea precară a scărilor. Mă bucur că am avut șansa să urc în turn, chiar până sub cruce, adică la 70 de metri deasupra Clujului, și sper ca accesul publicului în turn să fie permis mai des, din două motive: priveliștea și starea de spirit sunt de nedescris, iar pe de altă parte orașul pare mai viu când vezi colo sus oameni ce se bucură de el. Bineînțeles,  este nevoie de un pic de amenajare, de crearea unor condiții sigure de vizitare și a unui ambient mai curat, lucruri care nu sunt greu de realizat… dacă se dorește acest lucru. 
Categories: cool, foto, places, turism Tags:
  1. May 5th, 2011 at 16:13 | #1

    Nothing can compare to the Eiffel Tower 🙂

  2. May 6th, 2011 at 06:46 | #2

    Asa zici de parca din turnul ala poti videa Clujul! Eh, nah, ti-ai gasit!

    :))

  1. No trackbacks yet.