Home > cool, interesant, util, video > Algoritmi de sortare explicați

Algoritmi de sortare explicați

Sunt foarte multe metode ce le poți folosi pentru a sorta un șir de numere. Nu voi discuta despre cea mai simplă, și anume metoda “pune pe altcineva să le sorteze“, ci despre algoritmii de sortare pe care trebuie sa ii implementeze cei care studiază Informatica.
Algoritmii de sortare sunt mulți la număr, fiecare diferit prin modul de reprezentare a datelor, numărul de operații efectuate, timp de execuție sau prin complexitate. Fiecare are farmecul său însă fiecare programator are preferatul său, un algoritm pe care îl înțelege foarte bine și pe care îl poate transcrie în orice limbaj de programare. Ei bine, se întâmplă tocmai din cauza acestei comodități ca ceilalți algoritmi să nu fie pe deplin înțeleși.
În acest sens studenți de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș (cea mai mare universitate privată maghiară din România, cu filiale la Tg Mureș, Miercurea Ciuc și Cluj-Napoca) s-au gândit să ilustreze prin dans (deocamdată doar) patru dintre cei mai folosiți agoritmi de sortare: Bubble sort, Insert Sort, Shell Sort și Select Sort.
Clipurile sunt educative atât prin ilustrarea pașilor fiecărui algoritm cât și prin prezentarea muzicii și dansurilor tradiționale maghiare. Urmăriți comportamentul “numerelor” atunci când trebuie să se interschimbe și atunci când nu trebuie. Foarte bine gândit totul!

Shell Sort:

Celelalte metode:
Bubble Sort (Metoda bulelor)
Insert Sort
Select Sort

Ei bine, cum vi s-a părut? Interesant, nu? Vorba cuiva, acum parcă înțeleg de ce Bubble Sort-ul durează așa de mult…. e pentru că numerele dansează 😛
Categories: cool, interesant, util, video Tags:
  1. Anonymous
    May 22nd, 2012 at 21:53 | #1

    foarte util multumesc ! 😀

  1. No trackbacks yet.