Home > personal, util > Tăiatul trandafirilor

Tăiatul trandafirilor

Mă tot întrebau ai mei când am de gând să tai trandafirii, că deja dăduseră muguri și vremea parcă se muiase. Ei bine am tot amânat tăierile până la final de martie tocmai pentru a evita toanele vremii și temperaturi sub zero grade, cum au fost acum o săptămână. Că e știut că nu se taie trandafirii până nu dispare pericolul înghețului.

Așadar mi-am căutat echipamentul: două mănuși din material gros, ca să nu mă-nțăp, o lădiță de plastic pentru ramurile tăiate, un fierăstrău și o pereche de foarfece pe care am ascuțit-o bine pentru a face tăieturi curate, fără zdrențe. Și apoi am purces în grădina în care tufele de trandafiri tremurau toate în bătaia vântului.

Ce am tăiat? Cum am tăiat? Ei bine, deși erau dese crengile, nu am intrat în panică. La o primă inspecție am observat care crengi sunt uscate și care sunt bolnave și pe ele le-am tăiat primele. Cine are nevoie de uscături ce nu vor da veci muguri, sau de crengi bolnave ce nu se vor dezvolta corespunzător și ce chiar vor încetini planta în a da roade așa cum ar trebui? Apoi am tăiat toate crengile care creșteau spre interiorul tufei pentru ca acesta să fie cât mai aerisit.

Deși mugurii par a fi bine dezvoltați, se observă pete pe ramuri, drept urmare s-a impus o tăiere mai joasă, pentru a elimina părțile bolnave

Iar apoi am luat fiecare ramură la rând. Care erau prea dese le-am tăiat de jos, iar din cele care au mai rămas am identificat mugurii care se porniră înspre exteriorul tufei și am tăiat oblic deasupra lor. Ramurile mai groase le-am tăiat cam la 30cm, iar cele mai subțiri, mai tinere, cam la 15-20cm de sol.

După o primă tăiere s-a constatat aspectul de lemn bolnav, din stânga, lucru ce a impus tăieri suplimentare până am dat de lemn curat, precum în imaginea din dreapta

Trebuie ținut cont de mai multe lucruri atunci când te apuci să tai trandafirii, și am să le enumăr:

 • foarfecele să fie foarte bine ascuțite pentru a face tăieturi curate și nu tăieturi zdrențălite, traumatizante pentru plantă
 • să fii sigur de locul unde vrei să faci o tăietură. Nu care cumva să începi o tăietură jos, apoi să te răzgândești și să tai mai sus, ramura rămânând însă cu urme adânci ce vor necesita timp pentru vindecare!
 • să elimini toate ramurile uscate sau bolnave sau pătate
 • să elimini toate ramurile ce cresc înspre centru
 • să tai oblic la 5-10 mm deasupra unui mugure ce crește spre exterior
 • să tai până când pe secțiune rămâne lemn curat
 • să porți mănuși de protecție pentru a nu te zgâria și pentru a nu te infecta
 • să cureți ustensilele folosite și să le pui de unde le-ai luat, ferite de ploaie
 • să cureți ramurile tăiate dintre tufe, grădina trebuie să arate curată după ce ai terminat.
Exemplu de tăietură curată, oblică, si aspectul final, aerisit, al uneia dintre tufe.

Chiar dacă după o astfel de tăiere vi se pare că ați decimat tufa de trandafiri, stați liniștiți, că totul va fi bine. Plantei îi va fi mult mai ușor să pornească cu un număr mic de ramuri, și cum le-ați lăsat doar pe cele sănătoase veți vedea cât de repede și frumos se va dezvolta. Veți avea trandafiri viguroși și rodnici.

Eu aplic metodele de tăiere mai sus amintite de ani buni și sunt mai mult decât mulțumit de rezultatele-i.
Categories: personal, util Tags:
 1. Moral Orel
  March 31st, 2011 at 18:23 | #1

  Arata bine. Cand infloresc?

 2. March 31st, 2011 at 18:33 | #2

  Hmmmm, prima tura de flori o sa fie prin mai-iunie 😉

 3. April 4th, 2011 at 00:55 | #3

  Ce frumos, Mihai, că te ocupi de grădinărit. 🙂

 1. No trackbacks yet.