Home > mylene, video > 20 de ani de Désenchantée

20 de ani de Désenchantée

Sunt 20 de ani de când Mylène Farmer a lansat piesa Désenchantée, cel mai de succes single al ei, piesă definitorie ce a fost interpretată în fiecare turneu ce a urmat după 1991.

” Nager dans les eaux troubles
Des lendemains
Attendre ici la fin “

Versurile scrise de Mylène, inspirate din gândurile lui Emil Cioran transpuse în 1934 în cartea Pe culmile disperării, au prins foarte bine în Franța lui 1991, într-un moment în care tinerii erau dezamăgiți de regimul politic mincinos, însă piesa nu a fost deloc scrisă din perspectivă politică. Viziunea sumbră asupra vieții, lipsită de iluzii, imaginea unui viitor incert, haotic, încarcă piesa de pesimism, însă muzica ritmată și versuri din refren aruncă o lumină mai caldă asupra imaginii terifiante descrise anterior, asupra singurătății și incertitudinii din lume, chiar o notă ușoară de optimism am putea spune.

” Je cherche une âme, qui  
Pourra m’aider “

Désenchantée, deși cel mai mare succes al lui Mylène, e piesa ce putea să nu fie. Înregistrarea melodiei a fost anevoioasă, o facere chinuită la care au muncit Laurent Boutonnat și Thierry Rogen. Acesta din urmă relata cum primele variante ale instrumentalului pur și simplu nu se potriveau cu mesajul piesei, și că erau cât pe ce să abandoneze cântecul, însă au regândit și au abordat muzica dintr-un alt unghi, astfel că a patra încercare a fost una cu succes.

Videoclipul, filmat timp de cinci zile într-un februarie geros la Budapesta și realizat de Laurent Boutonnat, fu cel mai lung clip din vremea sa (aproximativ 10 minute), și prezintă o revoltă dintr-un lagăr de concentrare unde atât copii cât și adulți trăiesc în condiții mizere și sunt forțați să depună muncă fizică intensă. Fuga spre libertate de la final lasă loc interpretărilor, putând fi privită fie ca o victorie, ca un început nou în viață, fie ca o mare dezamăgire, libertatea mult dorită rimând pare-se cu un vid imens, cu moartea, doar speranța rămânând vie. Ultima scenă din clip a fost deseori asemănată cu tabloul Libertatea conducând poporul al lui Eugène Delacroix, tablou pictat în 1830.Désenchantée a devenit cel mai de succes single al franțuzoaicei, și un preferat al fanilor în cadrul turneelor ce au urmat (Live a Bercy 1996, Myllenium Tour 1999-2000, Avant que l’ombre a Bercy 2006, En tournee 2009), devenind pentru mulți “imnul farmerian”. De fiecare dată sunetele de debut ale cântecului, note clare și grave ce prind viață din corzile pianului, pregătesc spectatorii pentru o prestație memorabilă plină de energie și care în ultimii ani s-a lăsat urmată de bis-uri.

PS: În 2002 piesa a revenit în atenția lumii prin coverul realizat de Kate Ryan, cover dance căruia în viziunea mea îi lipsește orice semnificație, emoție sau consistență, nefiind decât o piesă rece, un kitsch.

Categories: mylene, video Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.