Home > gaga, madonna, muzica, video > Born the copying way

Born the copying way

February 19th, 2011 Leave a comment Go to comments
Mereu se întâmplă la fel când un cântăreț destul de faimos lansează un nou single: hoarde de fani ai altor soliști vor analiza respectivul cântec și vor striga indignați, cu o voce care cere parcă răzbunare, “Plagiat”. Iar acest lucru se-ntâmplă bidirecțional astfel că nimeni nu scapă de acuze și de reducerea capacității artistice la zero. Că de obicei pe artiști îi doare fix undeva de răbufnirile hoardelor de fani, asta e deja altceva.
Cu mare tam-tam s-a lansat și primul single de pe viitorul album semnat Lady Gaga, piesă intitulată Born this way. A fost anunțat ca fiind imnul unei generații, ca o piesă extraordinară ce îi va lăsa pe toți uimiți. La așa reclamă vă dați seama că eram al naibii de curios cum va suna piesa și încă de la primele ore de la apariție am și reușit să o ascult. După mai multe audiții eram ferm convins că strofele suna foarte mult a Waterfalls (TLC) și că refrenul semăna izbitor cu Express Yourself (Madonna). Inițial mi-am spus că sunt subiectiv, că fiind fan am urechea deformată și sunt mai sensibil la a recunoaște anumite pattern-uri, însă cu cât ascultam mai mult semăna tot mai mult cu piesa din 1989. Am reascultat piesa veche, i-am pus și pe alții să asculte, după care am scos capul pe net și atunci am văzut câtă lume, dintre care foarte mulți care nu erau deloc fani ai Madonnei, observau asemănările între cele două piese.

Neil McCormick of the Daily Telegraph: the song was “[basically] a reworking of Madonna’s ‘Express Yourself’ with a touch of ‘Vogue,’ which is a bit too much Madonna for someone who is trying to establish her own identity as the, er, new Madonna.”

Da, Born this way i-a lăsat pe mulți uimiți, probabil prin sunetul un pic diferit de ce ne-a obișnuit Gaga, prin similaritudini cu multe alte cântece (eu am amintit doar două, internetul e plin și de alte exemple), prin disperarea cu care Gaga încearcă lucruri noi (probabil nici nu i-au mai rămas așa de multe idei după ce a încercat cam tot ce se putea încerca, schimbându-și imaginea de la o zi la alta și de la un concert la altul în timpul promovării albumului The Fame/The Fame Monster, nefiind deloc statornică sau fidelă unei singure teme), recurgând deja la modificări estetice cum sunt acele protuberanțe de la nivelul obrajilor, frunții și a umerilor, și prin faptul că în loc să fie imnul generației de azi, cum prezenta Gaga piesa, pare a fi imnul generației de la începutul anilor 90, așa sunet învechit are. Da, piesa e catchy, însă e catchy din cauza tuturor pieselor cu care seamănă și care au prins extrem de bine la vremea lor.

Mie mi se pare rușinos să prezinți ceva făcut de tine ca fiind extraordinar, ceva ce lumea nu a mai văzut, și de fapt să fie un amalgam de tăieturi din munca altora. Ne inspirăm cu toții din munca altora, dar când o facem nu ne batem cu pumnii-n piept că noi am lucrat totul, de la zero, că așa ceva pur și simplu nu se face.

Madonna – Express Yourself (Live at the 1989 MTV Video Music Awards).  Sună mult mai bine decât Born this way, chiar și după atâția ani
See, one does not need horns to perform a song.
Oricum, un lucru bun a făcut Gaga cu Born this way. Într-o perioadă în care Madonna e ocupată cu ultimele detalii legate de filmul W.E., de prezentarea filmului la festivalul de la Berlin, de încheierea contractului cu un distribuitor internațional pentru peliculă și apoi promovarea acesteia, deci într-o pauză muzicală, Gaga a adus aminte lumii cine e adevăratul star. 
Categories: gaga, madonna, muzica, video Tags:
  1. February 19th, 2011 at 17:57 | #1

    You are soooo right! 🙂

  1. No trackbacks yet.