Home > interesant, news > Și a fost UBBots 2011

Și a fost UBBots 2011

Cine a stat azi acasă a ratat niște chestii tare faine. UBBots 2011, expoziție / competiție / examen aflat la a patra ediție, aduce studenți din anul III al Facultății de Matematică și Informatică în fața publicului și a unor sponsori darnici pentru a își prezenta munca de un semestru întreg la materia opțională “Roboți inteligenți”. Din cele 18 echipe formate în octombrie doar 8 au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul început și la ce minunății au realizat chiar merită aplauzele primite azi, 9 ianuarie 2011, în holul clădirii FSEGA.
Spre deosebire de anul trecut, anul acesta fiecare echipă a pornit deodată cu proiectul un blog ce a fost actualizat săptămână de săptămână cu progresul realizat în asamblarea și proiectarea robotului. Realizarea unui astfel de robot nu a fost o joacă de copii, cum ar spune unii. E drept, fiecărei echipe i-a fost pus la îndemână un robot din partea facultății, însă elementele adiționale (brațe, cutii, socluri) au trebuit confecționate și montate de către studenți. De asemenea mișcările robotului au fost coordonate de un software scris de la zero de studenți, iar în elaborarea acestuia s-au ținut cont de cât mai multe variabile de mediu prin informațiile primite de la senzori (senzori termici, senzori de mișcare, webcam-uri), totul integrându-se într-un algoritm menit a avea cât mai puține bucle și cât mai puține drumuri inutile.
Sus: Robotul Rosie care curăță praful de pe masă (în poză tocmai ce curăță praful de sub o vază), și PostmanRobot în plină acțiune.
Jos: TreeBot și SwimGreen
După cum spuneam acum câteva zile am putut vedea roboți care curăță un lac de pet-uri, roboți care distribuie scrisori, roboți care șterg praful, care pun gresie, care plantează copaci, care trasează marcaje auto, care sting incendii și care onorează o comandă la cantină.
A fost prima oară când am văzut un robot care se deplasează pe apă. SwimGreen. Cu siguranță a reprezentat o provocare pentru studenți să se îndepărteze de clasicele modele cu roți și să treacă de pe mediul sigur și uscat la un mediu umed în care e imperios a nu pătrunde apă printre circuite. Soluțiile cu care au venit, atât pentru propulsie cât și pentru sistemul de navigare (pentru că spre deosebire de roboții ceilalți care se deplasau urmărind traiectorii trasate cu o anume culoare pe podea sau care se deplasau într-un labirint, SwimGreen nu avea decât apa de dedesubt și cerul de deasupra, niciun ghidaj), nu fac decât să arate că dacă vrei cu adevărat găsești răspuns la toate întrebările. S-a descurcat de minune robotul, a colectat toate pet-urile aruncate în piscina în care se lăfăia.

Robotul poștaș, Postman Robot, este o altă prezență ce a atras atenția spectatorilor, acest robot făcându-și treaba ca la carte. Cu tolba de scrisori în spate acesta cutreiera străzile, detecta o cutie poștală, se apropia de aceasta, citea adresa de pe cutie, alegea plicul corect din tolbă și apoi îl punea în cutia poștală, reluându-și traseul spre alte cutii poștale. Unul dintre singurii roboți ce și-au desfășurat activitatea fără cusur, lucru de lăudat.
TreeBot, unul dintre cei mai tehnici roboți, este un robot care printr-o succesiune de operațiuni (săparea unei gropi, udarea gropii, punerea copacului în groapă) reușește a planta copaci.
Evenimentul, ca în anii precedenți, s-a încheiat cu decernarea unor premii din partea sponsorilor, premii fie în bani, fie în produse, niciunul dintre participanți nerămânând nepremiat. Evident anumite proiecte, cum ar fi SwimGreen, PostmanRobot sau robotul care pune gresie, au fost mai apreciate de anumiți sponsori.

Felicitări tuturor studenților participanți pentru perseverență, trudă și ingeniozitate și cadrelor didactice pentru sprijinul constant oferit. Așteptăm cu nerăbdare ediția următoare. 🙂

Vouă care dintre roboți v-a plăcut mai mult?

Mai multe informații, detalii despre fiecare robot participant pe UBBots.com
Cum a fost la edițiile din anii trecuți: 2010, 2009.
Categories: interesant, news Tags: