Home > concurs, superblog > Păreri despre SuperBlog2010

Păreri despre SuperBlog2010

December 1st, 2010 Leave a comment Go to comments
Așa cum într-o luptă sângeroasă Soarele trebuie să dispară zilnic sub orizont, așa cum istovit orice an își găsește sfârșitul în luna lui undrea, așa și SuperBlog2010 a ajuns la final. Azi scriu articolul pentru proba cu numărul 44, ultima probă din concurs.
Ce mi-a plăcut la SuperBlog2010?

Mi-a plăcut că am avut ocazia să scriu articole interesante pentru probe care de cele mai multe ori aveau un enunț total neinspirat și rece. Dar am făcut în așa fel încât să creez un text mai aparte care totuși să respecte și cerința. 
Nu a fost deloc ușor a scrie 42 de articole. În primul rând pentru că fiecare articol a presupus un proces de documentare, proces ce uneori lua destul de mult timp, nu 30 de minute cum afirma un concurent, proces din care am avut de învățat multe despre monitoare, laptopuri și multe alte minuni de produse, dar și despre bambuși, istoria Rusiei, istoria Tarom, istoria orașului Florența, a familiei de Medici și multe altele. După etapa de documentare urma etapa de încropire a articolului, integrarea informațiilor într-o poveste atrăgătoare, crearea de personaje intrigante, alegerea cât mai potrivită a cuvintelor și construcțiilor folosite, etapă ce dura și ea destul. Mare grijă am avut în a nu exagera cu lungimea textului, am încercat să limitez numărul de paragrafe și să înlătur textul nerelevant. 
De ce nu am abordat temele precum concurenții din top 10? Pentru că blogul pe care îl citiți nu este unul tehnic. Nu găseam niciun sens în a scrie recenzie după recenzie pentru produse pe care nu le-am folosit niciodată. Și de altfel mi s-a părut just față de cititori să menționez, când era cazul, faptul că informațiile prezentate erau cele prezentate de producător și că ele nu reprezentau rezultatul experienței personale cu acel produs. Tot datorită respectului față de cel care citește m-am abținut în a face afirmații nefondate de genul “X este cel mai bun produs”. Că o parte dintre concurenți nu au făcut ca mine și astfel au primit note mai mari e problema lor, eu nu mă vând și nu îmi mint cititorii pe câteva puncte în plus.
Ce m-a făcut să particip până la final?

Am ajuns până la final datorită crezului că se poate. Au fost două luni foarte încărcate în care de multe ori pentru a îmi termina toate treburile scriam articolele pentru concurs înainte de culcare, undeva după miezul nopții. 
Am mai spus-o că am fost dezamăgit de felul în care anumiți sponsori au considerat că se face jurizarea. Notele mici obținute de la anumiți membri ai juriului, care cu siguranță se așteptau doar la elogii, au debusolat mai mulți concurenți, eu fiind unul dintre ei. Mi se părea crunt ca un articol muncit, stilat, argumentat, să fie notat mult mai slab decât un articol elogios, kilometric și fără noimă. Am vrut să renunț. Am vrut să las baltă concursul și să îmi văd de ale mele, însă am considerat că ar fi fost păcat, odată ajuns la jumătatea drumului, să las armele jos și să mă predau. 
Am continuat să scriu în stilul meu, am continuat să îmi exprim ideile așa cum sunt ele și nu cum ar fi vrut juriul să le audă, si, pentru a face totul mai incitant am adăugat elemente noi. Am pus accent mai mare pe stil, am încercat în fiecare articol diverse construcții, cuvinte cât mai variate, am ajuns până la a folosi cu precădere o anume literă în fiecare frază sau paragraf, lucru ce am constatat ulterior că a trecut neobservat de juriu, și, după cum vă spuneam acum câteva zile, am avut la fiecare articol câte două cuvinte aleatoare impuse, lucru ce îmi dădea uneori bătăi de cap în închegarea articolului, dar reușeam de fiecare dată să le inserez cu cap. 
Astfel, prin tot ceea ce mi-am autoimpus, de la jumătate încoace concursul a devenit mai mult, a devenit un proces prin care încercam și învățam lucruri noi.
Ce ai vrea îmbunătățit pentru SuperBlog2011?
Juriul. Nu e corect ca articolele despre un produs marca AVE13 să fie corectate de un reprezentat AVE13 întrucât acesta va fi predispus să acorde puctaje mari celor care scriu de bine despre respectivul produs. Am văzut și anul acesta cum articole bine construite, argumentate, au luat punctaje mult mai mici decât articole doar de stimă și de laudă la adresa unui produs, articole foarte slabe din punct de vedere creativ, stilistic și calitativ. Foarte slabe. Ar trebui să se facă cumva ca la anul jurizarea să se facă altfel. De exemplu cei de la firma AVE13 să jurieze articole despre produse marca LEXA, și invers. Astfel am avea mai mare încredere că notele se dau pe merit.
De asemenea ar trebui să existe reguli clare de punctare, de departajare. Să se știe ce anume contează în articol. Pe lângă asta ar trebui făcută o departajare mai clară a participanților, nu cum au făcut cei de la Real care au acordat tuturor care scriau bine despre ei 98, 99 sau 100 de puncte. Au notat ca având aceeași valoare texte gândite precum și articole de doi bani, copy-paste de pe siteul lor. 
Aici trebuie să îi amintesc pe cei de la BlogMoney care au apreciat creativitatea, documentarea și mesajul transmis printr-un articol. Au respectul meu!
Articole. Ar trebui impusă o regulă referitoare la lungimea articolelor. Am văzut sponsori care acordau note mari unor articole incredibil de lungi. Pentru același conținut util, dar prezentat într-o manieră mai restrânsă, alții au luat note mai mici. A fi un scriitor bun presupune și a ști sintetiza informațiile prezentate. Totuși.
Depunctări. Mi s-ar părea corect să existe, ca și anul acesta, depunctări în caz de depășire a termenului limită pentru un articol, dar și depunctări pentru cei care nu știu a scrie corect românește. Am văzut în top10 niște exprimări de toată jena, dezacorduri și multe altele. Dar cum unii au ajuns acolo din cauza opiniilor lor pozitive din fiecare probă, e de înțeles. Și ar trebui depunctați, zic eu, cei care nu folosesc diacritice. Totuși e un concurs în limba română, iar în limba română nu există “inshtiintzare” sau “instiintare” ci “înștiințare”. Totodată articolele extatice ar trebui și ele tratate circumspect și descurajate.

Articol scris pentru ultima probă din concursul PcNews SuperBlog2010. Enunțul probei aici.

Categories: concurs, superblog Tags:
 1. PCNews
  December 1st, 2010 at 13:35 | #1

  Multumim pentru sugestii si pentru efortul tau. Iti apreciem stilul si perseverenta.

 2. December 1st, 2010 at 13:36 | #2

  Hmm, daca tu crezi ca in final, s-a meritat sa-si folosesti atata timp ca sa-ti descoperi un stil de a scrie, atunci "fine with me", dar eu inca raman la ideea ca astfel de concursuri sunt facute pentru a aduna niste pupincuristi carora sa le arunci niste firimituri de sarbatori ca deh, tu esti mare companie… Si ca sa citez din ce am postat eu pe blog "nobody cares about creativity"…
  Ahh, si eu as fi parasit de mult corabia vazand cum stau lucrurile dar nah, I only play to win :))

 3. December 1st, 2010 at 13:48 | #3

  Ei, nu ca sa imi descopar un stil de a scrie am ramas in concurs ci pentru ca pana la urma mi-a placut ideea de a creea cate ceva pentru fiecare tema, mi-a placut ideea de provocare. 😉

 4. December 1st, 2010 at 18:12 | #4

  Felicitari pentru ambitie si perseverenta!

  Multumesc pentru mentionare. 🙂

  A fost lung si frumos, si obositor si totusi… l-am terminat! Ar trebui sa ne simtim mandri, nu?

  Eu sper sa ne intalnim si la editia urmatoare, pentru a avea cu cine dezbate in "culise" probele concursului.

 5. December 2nd, 2010 at 20:19 | #5

  Felicitări, Mihai, pentru că ai rezistat 😛 Cred că femeile nu sunt atât de docile, uite ce zice și Ally, eu chiar am părăsit corabia când am văzut cum au stat lucrurile ! 😛

  Oricum, succes pe podium sau primele 10 locuri 🙂 Clar că este loc de mai bine pentru acest concurs.

 6. December 12th, 2010 at 03:03 | #6

  Hey there! Multumesc, multumesc. Nu fu deloc usor dar da, reusiram sa il terminam.

  Sa vedem acuma ce aduce mosul 😛

 1. March 6th, 2013 at 14:39 | #1