Home > movies, video > Toy Story 3 (2010)

Toy Story 3 (2010)

Departe de soarele ce ardea febril deasupra Clujului, departe de autobuze cu oameni asudați, departe de toate hârtiile de pe birou, m-am așezat în fotoliu și am așteptat cuminte să nu mai fie niciun bec dătător de lumină în jur… și apoi a început.
Se face că după toate aventurile prin care au trecut împreună din 1995 încoace, povestea ajunge inevitabil la punctul în care Andy trebuie să își urmeze drumul spre maturitate și să lase în urmă-i copilăria cu jocurile și jucăriile ei cu tot. De s-ar rezuma totul la o simplă decizie ”pe astea le arunc, pe astea le păstrez” vă dați seama că nu s-ar mai fi făcut filmul, nu?
Jucăriile, terifiate de ideea de a fi aruncate deoparte și de a rămâne timp nedefinit în întunecimea sufocantă a polistirenului, încearcă să își asigure un viitor mai bun, un viitor în care să fie sigure că mereu cineva se va bucura de ele. Astfel că Buzz, Jesse, Bullseye, Rex, Hamm și restul găștii ajung la o grădiniță unde sunt primite cu brațele deschise de celelalte jucării, o grădiniță unde li se promite un viitor extatic. Doar că din toate jucăriile lui Andy, Woody, șeriful, nu e de acord cu această dezertare, nu e de acord cu fuga panicată de cel a cărui copilărie au făcut-o mai frumoasă.
Tensiuni, lucruri ascunse, dileme, și multe surprize interesante pe care nu am să vi le povestesc, doar nu v-oi strica experiența de a videa filmul.
Un lucru e sigur, Toy Story 3 e un film prea fain ca să îl ratați. Deși sunt tratate și probleme mai serioase, cum ar fi abandonul, solidaritatea, loialitatea, prietenia și încrederea în ceilalți, filmul o face într-o manieră elegantă, amestecată cu umor de calitate, cu poante bine gândite (evident lipsite de farmec în varianta dublată, dar nah, asta e altă poveste) și mereu potrivite. Ceea ce m-a mai surprins a fost calitatea imaginii, personajele și decorul fiind redate în cel mai mic detaliu, lucru ce sigur a însemnat foarte multă muncă, ce a făcut ca multe cadre să pară reale. Un alt pas în bine față de primele părți îl reprezintă redarea personajelor umane, chiar dacă ele nu au apariții așa de însemnate, că duuh, filmul este despre jucării 😛
Iar coloana sonoră, ca și la primele două părți este realizată de Randy Newman, un nene talentat, a cărui ”You’ve got a friend in me”a ajuns să fie prezentă în toate cele trei filme. La ce versuri are piesa nici nu mă mir 🙂

Citeam mai devreme ce scriau niște critici, iar unul spunea că la proiecția la care a fost prezent văzuse cum adulților din sală începeau să le dea lacrimile spre final de film, în timp ce puștii lor le spuneau rușinați ”hai, mă tată, sunt doar niște jucării!” 🙂
Toy Story 3 încheie cu stil povestea jucăriilor apărute pentru prima oară în 1995. Cu stil spuneam. Iar față de primele trei părți din Shrek (și mă leg de ele întrucât tocmai ce a început să ruleze la cinema Shrek Forever After), Toy Story e mult mai bine realizat, mult mai închegat, mult mai dinamic, mult mai amuzant și mai emoționant. Cu mult deasupra lui Shrek-ul celor de la Dreamworks, ale cărui sequeluri au fost din ce în ce mai leșinate, a treia parte fiindu-mi incredibil de greu de urmărit, renunțând până la urmă după două încercări (drept urmare nu cred că am să mă chinui cu partea a patra). Tot respectul meu pentru Pixar.

Și ca să continuăm ideea din film, voi v-ați despărțit de jucăriile din copilărie? Mai țineți vreuna în sertarul de la birou ca să vă mai aducă aminte din când în când de zilele însorite când nu exista muncă și salariu, impozit și chirie, ci doar castele și bastioane, războinici și păduri fermecate, zâne și eroi, monștri și zmei, regate și cosmonauți, regine și avioane, vulpi și dinozauri….. Doamne ce departe-s zilele alea.
Categories: movies, video Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.