Home > movies, video > The Ghost Writer (2010)

The Ghost Writer (2010)

Nu știu de ce nu i-au spus ”Scriitorul din umbră” și de ce li s-a părut că ar suna mai bine să îi spuie ”Marioneta”, dar până la urmă nu contează, nu e ca și cum traducerea titlului ar fi făcut filmul mai bun.

O poveste interesantă ne prezintă Roman Polanski, o poveste despre un prim-ministru britanic ce dorește a își publica memoriile. Vă dați seama că atunci când ajungi o persoană așa importantă nu mai ai timp chiar de orice fleac… vrei să mănânci agrișe, ai pe cineva care merge în piață și îți cumpără, vrei să mergi la film, ai pe cineva care sună și îți rezervă cele mai bune locuri din sală, vrei să faci o baie fierbinte, ai pe cineva care spală cada, o umple cu apă fierbinte și aruncă niște spumant în apă… vrei să publici o carte despre viața ta, ai pe cineva care o scrie în locul tău.
Pierce Brosnan îl interpretează pe prim-ministrul britanic ce se găsește într-o bună zi fără cel care îi scria cartea. Înecat. Murit înecat. Tot ce scrisese bietul până atunci trebuia revizuit, regândit și rescris de un altul. Șansa face ca personajul căruia Ewan McGregor îi dă viață să ajungă să semneze contractul cu editura și să continue proiectul de acolo de unde rămăsese împotmolit după moartea suspectă a predecesorului său.

Ceea ce părea o nimica toată, că doar viața unui politician o considerăm cu toții a fi al naibii de plicticoasă, devine din ce în ce mai complicat și mai periculos atunci când la nivel înalt încep să aibă loc scurgeri de informații iar directorii de agenții să arate cu degetele unii spre alții iar apoi spre primul – ministru, astfel că Ewan se gășeste prins într-o situație în care nu știe ce să mai creadă din toate câte i se spun. Să fie adevărat ce se spune în presă sau să fie adevărat ce spune clientul său? Să fi luat primul ministru decizii greșite ascultând de sfaturile asistentei personale (Kim Catral) în defavoarea celor date de nevasta sa (Olivia Williams)? Greu de spus după doar două zile petrecute în vila de pe insulă a politicianului însă, ca întotdeauna, adevărul iese la iveală oricât de mult încearcă unii să îl ascundă.

Evident, lucrurile se complică, se întâmplă chestii, personajele vorbesc între ele și spre final apare și genericul 😛
Trailerul m-a făcut să mă aștept la mai multe de la film, m-a făcut să cred că am să văd un film mai dinamic, mai antrenant, bine legat, ceea ce nu e cazul. Acțiunea se derulează mai lent, uneori enervant de lent (baba Fletcher ar fi găsit mult mai repede cauza morții predecesorului lui Ewan), și de multe ori și ție ca spectator îți este interzis să afli tot adevărul, probabil pe principiul ”de ce să se chinuie doar personajul principal, ia să te mai frămânți și tu”, lucru ce reușește să te țină întrebător până la final.

Un film fără efecte speciale, cu cadre simple dar frumos capturate, și cu o coloană sonoră potrivită. Însă din păcate precum un pahar de vin sec. Greu de sorbit la început, gol precum o fantomă, cu un sentiment de ”ar putea fi mai bun” spre final, și cu un gând de ”totuși a fost cât de cât bun” după generic.
Vouă cum vi s-a părut?
Categories: movies, video Tags:
 1. Chris
  July 22nd, 2010 at 17:58 | #1

  Ghost Writer e acel scriitor care e angajat sa scrie unele carti/biografii/articole/etc ce vor fi publicate apoi sub numele altui autor. Se practica in tot felul de locuri si deci oricum traducerea lor nu e buna. 🙂

  Filmul e si pe lista mea, chiar vroiam sa merg la el last time I checked programul.

 2. September 5th, 2010 at 16:30 | #2

  Dupa cum iti ziceam si pe Y! Messenger, finalul m-a lasat masca. A doua parte a filmului e ceva mai plina de actiune, in rest mare plictiseala, scene lungi, fara rost, mai e si ploaia pe fundal, care da o tenta si mai dark filmului. Interesant, dar voiam mai mult. Si se putea mai mult!

 1. No trackbacks yet.