Home > muzica, video > Carmen în Piața Unirii

Carmen în Piața Unirii

Vă spuneam că și Clujul s-a alăturat proiectului VIVA EUROPA 2010, și că astfel, în cadrul Anului European de Luptă împotriva Sărăciei și Excluziunii Sociale, am putut urmări și noi, pe un ecran ce nu era deloc așa imens precum ne-am fi așteptat, de la ora 21 și până la ora 01 opera ”Carmen” de George Bizet.

Piața Matei Corvin a fost destul de plină pe durata actului I, scaunele puse la dispoziție de autorități nereușind a face față unui număr așa mare de persoane. Oameni de toate vârstele, de la tineri la persoane în vârstă, cu toții interesați de transmisiunea în direct de la Palatul Artelor din Valencia. Și, pentru că așa scria în plan și pentru că Uniunea Europeană trebuie să vadă că am luat în serios evenimentul, a fost adus și un grup mare de persoane de etnie romă, care vă dați seama că de-abia așteptau să plece când au văzut cum urlă ăia acolo pe ecran. Dar măcar au fost prezenți în perioada în care s-a filmat și s-au făcut poze, au stat de au prins acordurile de început și Habanera, și UE va fi liniștită și mulțumită. Mă întreb dacă au fost amenințați să vină sau de au primit ceva bani pentru a veni.

Actul doi a redus numărul de spectatori. Cei de etnie romă au plecat că aveau alte treburi de făcut, iar restul au plecat la apariția primilor stropi de ploaie. Arș, ploaia asta, nu s-au lăsat nicicum înduplecați norii, iar vântul ,deloc decis asupra direcției de urmat, nu a ajutat deloc. De abia la începutul actului trei ce am putut lăsa umbrelele deoparte, iar finalul ne-a găsit din nou, de data asta în număr foarte mic, în ploaie.

Nu vă povestesc ce se întâmplă în operă, doar știți povestea. Orchestra, condusă de Zubin Mehta a impresionat, iar Carmen, Don Jose si Micaela au fost interpreteți de cântăreți deosebiți (Elina Garanca, Marcelo Alvarez, Marina Rebeka), fiecare profitând la maximum de momentul propriu de virtuozitate. Și-au meritat pe deplin aplauzele la finalul spectacolului. Iar de vă întrebați, da, opera a fost subtitrată în limba engleză 😉
În România, până la urmă, șase orașe au transmis opera, Clujul, Brașovul, Piteștiul, Caransebeșul, Timișoara și Bucureștiul. A fost tare fain de urmărit așa oameni talentați pe scena operei din Valencia, fain de ascultat orchestra condusă de un dirijor iscusit, fain de a fi stat la un așa eveniment, chiar dacă a fost mai friguț, împreună cu oameni care apreciază arta. Voi fusărăți sau v-a speriat ploaia? 😀
Categories: muzica, video Tags:
 1. June 19th, 2010 at 08:54 | #1

  Ei, "noi fuseseram"… noi fuseseram la shopping 🙂 Iar uiti ca unii nu locuieste in miezul lucrurilor :))

 2. Anonymous
  June 20th, 2010 at 12:43 | #2

  am fost si am rezistat eroic pana la final, a meritat, cu tot cu ploaie si cu inconvenientele transmisiunii.
  felicitari tuturor celor care nu s-au lasat dusi de ploaie,sau poate prefera sala operei din Cluj. opera in strada e o idee reusita, pacat ca nu se inapla mai des, desi opera din Cluj a facut un astfel de spectacol anul trecut in, cam, aceasi perioada.
  daniela

 3. Mike
  June 21st, 2010 at 19:37 | #3

  Am vazut azi un articol in ziar despre cum a fost la Carmen si scriau ca "sute de clujeni au rezistat pana la finalul operei, pe ploaie". Care sute cand am fost maxim 25 de oameni pe ultimele doua acte??

  ma bucur ca ti-a placut, Daniela 😉

 1. No trackbacks yet.