Home > util, wtf > Mâini murdare

Mâini murdare

Mâini murdare. Peste tot mâini murdare și pe mulți îi cam doare în cot și în pișcot.
Era o vreme când înainte de a mânca te trimitea mama să te speli pe mâini, că știa ea ce știa. Acuma vezi tineri că se dau jos din autobuz, pun mâna pe ușă, intră la cantină, dau bani, primesc restul, și apoi se așază la masă și apucă cu o mână un tacâm și cu cealaltă ditamai dărabul de pită. Fără a se fi spălat pe mâini în prealabil. La fel și la mall in foud-court, sau la McDonalds-uri, cu mâinile murdare iau fiecare firicel de cartof fript. Sau, în autobuz, după ce s-a ținut vro zece minute de bara pe care orice homeless își pune flegma, vezi câte una că se scarpină la ochi, sau câte unul că se scobește în nas. Lume inconștientă.
Eu credeam că am depășit faza în care credeam că dacă ne ștergem de pantaloni sau fustă, după caz, avem mâinile curate (asta funcționează doar de am umblat cu făină). Credeam că am depășit momentul în care presupunem că toți ceilați sunt curați și că tot la treizeci de minute Zâna Domestos curăță toate clanțele din oraș și toate barele din autobuzele din oraș. Serios.
Știați că doar 50% dintre români se spală pe mâini după ce folosesc toaleta? Asta spune chiar Ministerul Sănătății. Și știați că în fiecare zi înteracționați cu ei? Gândiți-vă doar că jumate din oamenii ce tocmai s-au dat jos din autobuzul în care urcați fac parte din acea categorie… nah, acuma de care bară vă mai țineți? Gândiți-vă că jumătate din cărucioarele de la hypermarket au fost folosite de astfel de oameni…. și că pe lângă ăștia mai sunt cei care tocmai ce au strănutat în palmă și s-au șters de clanța de la intrarea magazinului de la colț. Iar prietenul tău cu care ai dat mâna tocmai ce a ieșit din acel magazin, iar când era printre rafturi și nu îl vedea nimeni s-a scărpinat în fund.
Asta nu înseamnă că tastatura, mouse-ul sau telefonul mobil pe care îl folosești sunt lipsite de germeni, oh nu, iar dacă folosești un computer pe care îl folosesc și alții, cu atât mai rău. 😉
Sunt atâtea boli ce se pot transmite prin mâini murdare, prin contactul lor cu alimente, dar și prin ducerea mâinii murdare la nas, gură sau ochi și atâta lume care e inconștientă.
Ce e de făcut? Simplu:
 • Întotdeauna să te speli pe mâini înainte de mâncare. Întotdeauna. Pe ambele fețe și fără a uita de spațiul dintre degete și zona unghiilor. (CDC-ul are inclusiv pagină în care învață oamenii cum să se spele corect pe mâini)
 • Să eviți să duci mâna murdară la ochi, gură sau nas.
 • Dacă nu ai apă și săpun la îndemână, poți folosi liniștit o soluție pe bază de alcool; astfel de soluții omoară rapid bacterii, fungi și virusuri, cu condiția ca să aibă o concentrație a alcoolului peste 60% (ia uite ce spune un raport al CDC-ului). De ce e important de știut concentrația în alcool? Pentru că am văzut produse foarte colorate, inclusiv cu sticker cum că ar omorî AH1N1, și când mă uit aveau doar 42% alcool. ”Touch” și ”Protex” de la noi sunt numa bune 😉
Așa că fă bine și gândește și alege:
 1. ”Pierzi” două minute la chiuvetă, sau
 2. ”Strici” 7 lei pe o soluție pe bază de alcool, sau
 3. Economisești și timp și bani și îți crești semnificativ șansele de a face o hepatită A, o viroză, inclusiv gripa nouă, sau cine știe ce minunății de boli digestive care te vor face să ”pierzi” câteva zile bune pe toaletă și să ”cheltui” ceva bani în spitale.
 4. Iar dacă se întâmplă să fii nevoit să mănânci în oraș și să nu poți aplica nici punctul 1 nici punctul 2, încearcă să nu atingi în niciun fel mâncarea (asta înseamnă și fără pâine). Zic eu.
PS: Faceți click pe linkurile din text, chestii interesante o să găsiți 😉
Categories: util, wtf Tags:
 1. March 15th, 2010 at 17:46 | #1

  Cu mancatul in oras fara spalat pe maini am vazut o grama de lume… Da' frate/ soro, daca ti-e lene sa mergi pana la toaleta localului respectiv, macar sa ai cu tine servetele umede dezinfectante sau solutie dezinfectanta. Nu e mare lucru, nu ocupa loc mult in geanta sau in buzunar… Nu ii inteleg pe altii care se scuza ca "n-au cu ce!". E un efort minim pentru o igiena corecta, te respecti pe tine si ii respecti pe altii, netransmitandu-le tot felul de microbi/ virusi.

 2. miscellaneous11
  March 15th, 2010 at 18:33 | #2

  Lexa, de multe ori iti dau ei servetele umede dezinfectante, ceea ce na, nu`i rau deloc.
  Eu personal sunt aproape obsedata de spalatul pe maini, m`a "indoctrinat" bine mama cand eram mica, si acum a devenit ca un fel de "parte din mine" spalatul pe maini. Foarte interesant articolul si link`urile … de l`ar citi cat mai multi 🙂

 3. Mike
  March 16th, 2010 at 04:52 | #3

  @m11: eu nu am vazut nicio locatie in care sa dea ei servetele umede 😀

 4. lioness
  March 19th, 2010 at 07:51 | #4

  la KFC dau servetele umede

 5. Dan
  March 28th, 2010 at 15:05 | #5

  Man, dar eu merg aproape zilnic cu autobuzul si nu m-am prea gandit la astea, dar acum … I'm doomed nu?

 1. No trackbacks yet.