Home > info, interesant > Up in the sky

Up in the sky

January 27th, 2010 Leave a comment Go to comments

Nu știu ce planuri aveți voi pentru finalul de săptămână, însă astrele vă pregătesc ceva. Sună bine, nu? Nu, nu e vorba de vreo moștenire fabuloasă de la un unchi îndepărtat (nu se poartă doar moșteniri de la mătușe), nici de un traseu de genul ax+b (cu a strict pozitiv) al carierei și nici vreo altă chestie inventată de Nety, Betty sau de altă expertă în ale literaturii fanteziste.

Zilele astea, pe 27, 28 și 29 ianuarie, planeta Marte se va afla mai aproape de Pământ decât va fi în următorii 6 ani, la doar 96,5 milioane de kilometri. Cel mai propice moment pentru vizualizarea planetei este vineri seara, odată cu răsăritul lunii.
Astfel, pe cerul estic Marte va apărea ca un punct strălucitor portocaliu, aproape la fel de strălucitor ca steaua Sirius (cea mai strălucitoare stea de pe cer) din constelația Câinele Mare. În poza de mai jos, pusă la dispoziție de NASA, găsiți destule repere pentru a identifica planeta, fie e ”chestia aia portocalie de lângă lună” fie de la centura lui Orion coborâți până mai jos de Sirius și apoi mergeți aceeași distanță la stânga și veți găsi aceeași ”chestie portocalie de lângă lună”.
Și totuși, Marte a fost la un moment dat și mai aproape de noi. În 2003 Marte a fost la doar 56 milioane de kilometri de Terra, cea mai mică distanță dintre cele două planete din ultimii 60.000 ani. Din câte am înțeles doar prin 2280 și un pic se va încumeta să mai vie așa aproape 😀
De citit mai multe: aici.
Despre Spirit, modulul de pe Marte împotmolit într-o zonă peste care vine iarna și ce va fi pus să hiberneze: aici.
Animație a unui zbor peste văile de pe Marte: aici.
Haioasa reclamă de la Hewlett Packard – Mars Mission: aici. 😀
Categories: info, interesant Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.