Home > gaga, turism, util > Salina Turda

Salina Turda

January 31st, 2010 Leave a comment Go to comments

Nu au trecut decât nouă zile de când salina de la Turda a fost redeschisă (deci asta se întâmpla pe 22 ianuarie), la eveniment fiind prezente multe fețe importante din care cei mai cunoscuți ar fi nenea Boc și tanti Udrea.

Ajuns dimineața pe la ora 10 la intrarea dinspre oraș, intrarea veche, plătit taxa de intrare (10 lei pentru adulți, 5 pentru elevi) și am început, stâng drept stâng drept, să bat toți cei 917 metri ai galeriei de acces în mina de sare. Prima oprire e mina Iosif, o cameră conică naltă de 87 de metri, și în care, datorită formei, sunetele sunt reverberate. Doar o mică porțiune, cea în care se află turiștii e iluminată, restul încăperii e cufundată în beznă totală, așa că vă puteți imagina cum e ca voci din întuneric să îți răspundă. Din fericire însă răspunsurile sunt mereu identice cu sunetul aruncat în gol, deci nu vor fi situații de genul ”I am the best!!!!” -> “I’ll kill you! I’ll kill you, I’ll ….

1. Galeria de acces în mină. 2. Privire de ansamblu în mina Rudolf. Se vede amfiteatrul, roata cu gondole, terenul de sport, tobogane, minigolf. 3. Liftul (lumini albastre) și scările (portocaliu) de access în mină
O scurtă vizită în camera dispozitivului de extracție (care era pus în funcțiune pe vremuri cu ajutorul unor cai) și apoi am pornit spre sala principală, mina Rudolf, de formă trapezoidală. De sus privești totul, de aproape de tavanul încăperii, și rămâi impresionat de ce ți se arată. După cum spuneam, am ajuns dimineață la salină, așa că nu am prins aglomerație și am coborât în mina Rudolf folosind liftul panoramic, desprins parcă dintr-un film SF (eu mă gândeam la Terminator 4 sau la Paycheck). 40 de metri am avut de coborât cu liftul triunghiular și pe toată durata coborârii am privit uimit rezultatele renovărilor efectuate din fonduri europene (aprox 6 milioane de euro s-au investit).
Știți și voi cum e când mergi pe malul mării iar picioarele ți se afundă în nisip, știți și voi cum e cînd mergi pe malul unui râu și sub tălpi simți puzderie de pietricele mici și rotunde. Ei bine, odată ajuns în sala mare a minei, sub tălpi veți simți sare sfărâmată. Prima mea reacție a fost ”WTF!?!”, dar apoi mi-am dat seama că e normal să fie așa.
Am stat o vreme în sala principală, urmărind modelele de pe pereții tăiați drept, studiind stalactitele de sare de pe peretele nordic, iar apoi am coborât, pe niște scări destul de înguste, spre mina Terezia, o mină conică, sau, de vreți, sub formă de clopot, naltă de 90 de metri. În mijlocul lacului de la baza acestei mine este o insulă (legată printr-un pod arcuit de restul minei) foarte frumos amenajată, cu diverse construcții de lemn, fiecare unică în formă și design, luminate interesant, dar toate având aceeași funcțiune, aceea de ”foișor”. Ma uitam la unele dintre ele cum arătau, țepoase, luminate, și mă gândeam ”Arată ca o chestie ce Lady Gaga ar purta-o pe post de pălărie!”. Popas, șezut, odihnă.

Insula din mina Terezia. 1. Vazută de sus. 2. Văzută de pe pod.
Dacă e lac e normal să existe și un debarcader, și bărci (doooh!). E ciudat, poate uneori chiar înfricoșător, dar al naibii de frumos când ești în barcă, în mijlocul apei de sub luciul căreia, din loc în loc, lămpi verzui luminează flu. Pe pereții clopotului imens dungi albe și negre se joacă unduit, iar din apa întunecată nu ies nici tentacule gigante și nici mâini cașectice, cu toate că, fără să vrei, te gândești la cât de mult se aseamănă totul cu scene similare din Lord of the Rings sau din Harry Potter al șaselea. Oricum, oricât de încordat ai fi, a pluti în absența zgomotelor într-o barcă pe apa întunecată te liniștește mai ceva ca o tablă mare de ciocolată cu alune. Așa că musai să vă urcați într-o barcă la salină (10 lei 30 de minute).

Vedere din barcă: podul și insula.

Ceasul arăta ora 12 când am hotărât că e vremea de plecare, însă, cum între timp salina se umpluse de lume, nu am mai luat liftul (erau cozi prea lungi de așteptare) ci am ales varianta scărilor, un pic aglomerate și ele ce-i drept, doar au fost proiectate pentru muncitori, nu pentru puhoi de vizitatori.
De ajuns se ajunge tare ușor la Turda și la salină, așa că nu mai căutați scuze. Arată prea bine salina, și … nu uitați de treaba cu ciocolata de mai sus 😛
Mai multe informații și orar de funcționare: aici.
Categories: gaga, turism, util Tags:
 1. February 1st, 2010 at 09:03 | #1

  Totally creepy… Si cand ma gandesc cum romanu' nu stie nimic de "safety first" chiar nu m-as duce undeva unde stiu ca tare e posibil ca din neglijenta sa patesc ceva… Nah, asta e parerea mea despre tot ce inseamna made in romanika…
  Glad you had fun, though, looool

 2. Mike
  February 1st, 2010 at 11:28 | #2

  Ei, ce e asa creepy, doar ti-am zis ca nu iezista vreun Balrog pe acolo 😛

  Si la faza cu safety, dai seama ca e amenajat in asa fel incat sa nu patesti ceva, altfel nici nu ar avea acces turistii 😉

 3. D
  February 1st, 2010 at 19:22 | #3

  No, abia astept sa ajungem la salina asta mult laudata 🙂

 4. Makavelis
  February 4th, 2010 at 21:46 | #4

  poate chiar in weekendul acesta am sa-i fac o vizita. se vorbeste prea mult in stanga si dreapta de ea. mersi de informatii.

 5. Dan
  February 7th, 2010 at 19:25 | #5

  Acum citesc pt prima data de aceasta salina, dar din poze arata uber cool 🙂

 6. Lexa Verzes
  February 14th, 2010 at 19:51 | #6

  Ce fain! Oh, si cate beneficii pentru sanatate!!!

 7. Mike – Videoclip filmat in Salina Turda
  June 16th, 2010 at 20:58 | #7

  [..]că s-a filmat un clip în Salina de la Turda și eram tare curios de rezultat, mai ales că v-am povestit despre cât de bine arată după renovare salina.[..]

 8. Catalin – O zi la Salina Turda
  March 30th, 2011 at 18:47 | #8

  Super tare… am fost si eu acolo, chiar merita sa mergi, ai ce vedea!

 1. No trackbacks yet.