Home > info, util, wtf > Gripa porcină și Biserica

Gripa porcină și Biserica

November 25th, 2009 Leave a comment Go to comments

Făcătură!” Asta țin morțiș mulți să spună despre gripa asta nouă ce ne-a carantinat spitalele și pe alocuri mai închide școli. ”Doar să scoată bani cu vaccinul lor cu tot!” Învățați să privim suspicioși orice lucru, școliți pe net în ceea ce privește riscurile și beneficiile unui vaccin, ne trezim acuzând companiile farmaceutice de toată isteria din jurul noului virus gripal, ignorând ce înseamnă de fapt noul virus.

Eu aș spune că cine afirmă cu tărie că virusul nou este doar o invenție menită a aduce unor companii bani, e naiv. Virusul nou reprezintă produsul unor mixări interesante ce au avut loc în timp (ani) între diverse tipuri de virusuri gripale, astfel încât din cele 8 gene importante ale noului virus 5 provin de la virusuri porcine (trei provin de pe continentul Nord American, una din Europa și cealaltă din Asia), două de la virus gripal aviar (iarăși America de Nord), și doar una bucată genă de la un virus gripal uman. Din cauza lipsei unui control riguros al circuitul porcilor între fermele de pe diverse continente, dar și datorită faptului că porcii sunt sensibili și la virusurile gripale umane și aviare a fost posibilă mixarea genelor respective, iar posibilitatea unor mutații în viitor nu este deloc exclusă.

Manifestările bolii sunt moderate, iar rata mortalității este scăzută în comparație cu gripa normală. Și atunci de unde toată isteria asta? Pe de o parte virusul AH1N1/09 este mult mai contagios decât virusul normal gripal și lovește atipic, cu predilecție în populația tânără (dacă în mod normal 90% din decesele provocate de gripa normală sunt la oameni peste 65 de ani, în cazul AH1N1/09 lucrurile stau chiar pe dos, cu 25% din decese la persoane sub 25 de ani), datorită probabil și faptului că persoanele în vârstă au ajuns în contact cu tulpini asemănătoare/înrudite de virus gripal, având așadar o oareșcare protecție. Iar pe de altă parte, virusul are capacitatea, față de alte virusuri gripale, de a afecta nu doar căile aeriene superioare ci chiar și plămânii, explicând astfel cazurile severe ce ajung cu probleme grave respiratorii pe secția de Terapie Intensivă.
Ce e de făcut? În primul rând nu e de intrat în panică. Apoi ar trebui să urmăm câteva sfaturi (care de fapt ar trebui urmate mereu), având în vedere că virusul gripal se transmite prin particule fine provenite prin strănut sau tuse de la o persoană infectată, sau chiar și prin atingerea unor obiecte pe care au căzut asemenea particule infectante:
  • spălatul pe mâini cu apă și săpun,
  • dezinfectarea mâinilor cu soluții alcoolice (în oraș),
  • evitarea ducerii mâinilor la nas ochi și gură (mai ales dacă ești în oraș, unde ai dat noroc cu toată lumea, ai pus mâna pe clanțe sau pe bara din autobuz),
  • evitarea aglomerațiilor,
  • izolarea și prezentarea la medic în cazul apariției simptomelor specifice.
  • Și evident odihnă și alimentație corespunzătoare.
Stau și mă uit. În spitale e carantină. Nu mai e voie să mergi în vizită la vreun pacient când îți taie ție capul. Se poartă măști. Școli au fost închise. Măsuri speciale s-au luat și la diferite firme….. Însă mai este un loc în care merge românul, și când îi este bine, dar mai ales când îi merge rău.
Da, românul merge la biserică și primul lucru ce îl face e să își pună, cu o ușoară aplecare pioasă, buzele pe icoana centrală, din fața iconostasului, unde în fiecare zi oameni de tot felul, săraci, bogați, bolnavi, sănătoși, spălați, nespălați, contagioși sau febrili, lasă stropi de salivă pentru următorii ce vin la pupat sfânta icoană. Eu până acuma nu am văzut icoană care să omoare instant germenii cu care vine în contact, așa că mă întreb de ce, când toată lumea e panicată și ia măsuri de protecție, Biserica nu își atenționează enoriașii ”STOP kissing the icon!”. Și de ce încă se practică împărtășitul unui grup mare de oameni din aceeași cupă, cu aceeași linguriță?
Eu am renunțat de mai bine de zece ani la obiceiul pupatului icoanei și recunosc că și acuma când vine popa cu crucea mă apucă groaza când știu că sute de nu mii de oameni au pupat crucea înainte să ajungă la mine în casă. Se poate supăra Doamne Doamne pe mine, dar apa sfințită și icoanele nu omoară germenii oricât de în transă e preotul ce face sfințirea. Spuneți-i rea credință, deformare profesională sau logică, dar ăsta e adevărul!
Partea bună e că am văzut totuși că sunt biserici în lume unde s-a renunțat de tot la apa sfințită sau unde s-a introdus un automat pentru doze fixe și neîntinate de apă sfințită. Dar nah, cu două flori nu se face primăvară, nu? La noi încă au rămas obiceiurile total nesănătoase amintite mai sus, și sunt destui cei care se trezesc cu diverse infecții a căror sursă nu o pot identifica. Până când? Nu știu. Însă dacă Bisericii chiar i-ar păsa de enoriași și de sănătatea lor, ar lua măsuri mai stricte. Sincer.
Key words: do not panic, wash your hands, protect thyself, careful in the church.
Categories: info, util, wtf Tags:
  1. November 26th, 2009 at 13:14 | #1

    Cat de tare desenul!!!!!

  1. No trackbacks yet.