Home > interesant, news > Si a fost UBBots 2009

Si a fost UBBots 2009

January 11th, 2009 Leave a comment Go to comments

Duminică, la FSEGA, a avut loc a doua ediţie a UBBots. 18 echipe formate din studenţi de anul trei ai Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj au susţinut proba practică a examenului de Robotică în cadrul evenimentului.

În patru etape, fiecare a câte 30 de minute, au fost prezentaţi şi puşi la treabă toţi roboţii. După cum au spus şi coordonatorii, Mihai Oltean şi Laura Dioşan, s-a punctat utilitatea robotului, implementarea noţiunilor teoretice pentru a realiza un robot practic.

Ceremonia de premiere

Am văzut mulţi roboţi-maşinuţă, care parcau (parcare laterală, parcare cu spatele sau chiar în diagonală) sau care se descurcau în trafic, ţinând cont de semnele de circulaţie şi de semafoare. Am văzut roboţi care curăţau mizeria dintr-o cameră (fie golind nişte coşuri de gunoi, fie strângând mizeria aflată pe podea, fie căutând selectiv doar cuburi roşii) sau care realizau harta unei încăperi. Însă şi creaţii mai aparte: tancuri,  curse pentru şoareci, robot ce urcă scările sau robot ce urmăreşte alţi roboţi.
Roboţii folosiţi au fost variaţi, în funcţie de sarcina lor. S-au folosit roboţi Lego Nxt, iRobot, Robotino, InteliBrain, braţe LynxArm, camere web, senzori de ultrasunete, culoare, lumină sau sunet şi notebookuri (inclusiv Eee-uri).
Unul dintre cele mai premiate proiecte a fost ARACFS (Automatic Road Adjustment and Car Following System), şi a meritat. Robotul studenţilor, un iRobot modificat, a imitat comportamentul unei maşini în trafic, şi anume în situaţii de ambuteiaj, trafic intens, situaţii neprevăzute. Am putut observa cum maşina se oprea la apariţia bruscă a unui obstacol în faţa ei (la apariţia unei cutii de carton, în cadrul experimentului) sau cum se comporta în cazul în care pe acelaşi drum, în faţa ei, erau alte maşini ce mergeau cu viteză redusă şi cu stopuri frecvente. De asemenea, maşina a fost capabilă de a urmări o altă maşină, pe baza unei particularităţii, cum ar fi o culoare dată (o maşină cu un panou roşu pe ea). A fost un proiect foarte bun, care a funcţionat fără probleme şi care a fost foarte bine prezentat de către realizatori .

ARACFS (urmărire între două maşini) şi Robot Colector (click pentru a mări)

Robot Colector este un robot destinat golirii coşurilor de gunoi dintr-o încăpere într-un recipient propriu. L-am văzut în funcţiune şi îşi face treaba cum trebuie şi a impresionat sponsorii.
MonteScalier este un robot capabil să depăşească obstacole de până la zece centimetri folosind o metodă neconvenţională. Echipat cu două perechi de şenile şi cu senzori de presiune, micuţul a urcat si a coborât trepte în perfect echilibru, aducând băieţilor implicaţi un binemeritat premiu.

MonteScalier şi Tank

Autonomous Robotic Tank este, după cum îi spune numele, un tanc în miniatură. Mic dar dibace, întrucât plasat într-un mediu cu diverse obiecte ocoleşte obstacolele, identifică ţintele (după mărime şi culoare), iar apoi le doboară cu un proiectil lansat cu putere. Thumbs Up! 

Diverse proiecte

Proiectele amintite mai sus au fost cele mai bine prezentate. Robotul nu a făcut greşeli iar studenţii au explicat şi detaliat fiecare mişcare. La restul proiectelor s-a mai întâmplat ca robotul să o devieze un pic de la calea stabilită sau să nu reuşească să prindă şi să ridice obiectele de pe podea, însă astea sunt probleme obişnuite şi de înţeles. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că unii studenţi şi-au pornit robotul şi l-au lăsat să îşi facă singur treaba, uitând  să îşi prezinte în faţa publicului creaţia (prin vorbe). 😀
Felicitări studenţilor şi coordonatorilor pentru toate proiectele realizate. Aşteptăm ediţia 2010. 🙂
Mai multe informaţii pe UBBots.com
Categories: interesant, news Tags:
 1. Catalina, Andrei si Ovidiu (ARACFS)
  January 12th, 2009 at 16:31 | #1

  Multumim tare mult pentru aprecieri, ne bucuram ca ti-a placut! 🙂

 2. Mircea V
  November 10th, 2009 at 15:27 | #2

  chiar nu iti place berea sa inteleg ?

 3. Mike
  November 10th, 2009 at 18:27 | #3

  Acel proiect la care te referi, cel cu robotul care aducea sticla de bere din frigider nu a fost unul dintre cele mai reusite proiecte, sincer, iar echipa ce l-a facut se baza mai mult pe cat de amuzanta poate fi ideea de robot ce aduce berea din frigider si nu si-au dat interesul sa prezinte proiectul asa cum ar fi trebuit. Si a si ratat de doua ori 😛

  Mi s-a parut ca a fost slabut in comparatie cu alte proiecte de acolo, de aia nu am pomenit de el, nu are nicio legatura cu faptul daca imi place sau nu berea. 😉

 4. Mike – UBBots 2010
  January 5th, 2010 at 10:21 | #4

  [..]Ca să vă aduceți aminte cum a fost anul trecut: Și a fost UBBots 2009.
  Mai multe informații pe siteul oficial: UBBots.com[..]

 5. Mike – A fost UBBots 2010
  January 10th, 2010 at 17:33 | #5

  [..]ce ne așteaptă peste un an 😀

  Mai multe informații pe UBBots.com
  Poze de la ediția 2009 aici.[..]

 6. Mihai – UBBBots2011
  January 6th, 2011 at 19:16 | #6

  [..] clădirea FSEGA. 😉

  Cum a fost la edițiile din anii trecuți: 2010, 2009.
  Mai multe informații pe si[..]

 7. Mihai – Si a fost UBBots 2011
  January 9th, 2011 at 22:33 | #7

  [..]Cum a fost la edițiile din anii trecuți: 2010, 2009.[..]

 1. March 8th, 2013 at 08:52 | #1