Home > cool, interesant > Perdea de apă

Perdea de apă

De ceva zile încoace un clip de pe youtube se răspândeşte cu repeziciune pe bloguri. În clip vedem o instalaţie cu apă dintr-un mall de undeva din China. Şi toată lumea rămâne gură-cască. Well, da, e impresionant ce vedem, însă lumea crede că tehnologia e nouă, când colo tehnologia asta e folosită de ani buni. Nu sunt sigur de unde sunt cei cărora le-a venit prima oara ideea, însă am văzut că firme specializate în această joacă cu apa sunt peste tot în lume.

Jocul acesta cu apa presupune costuri ridicate, şi asta datorită echipamentelor de care este nevoie pentru a putea crea jetul de apă perfect. Nu e mumbo-jumbo ceea ce vorbesc. În jetul de apă ce iese în mod normal dintr-un furtun sunt diverşi curenţi, astfel că apa se împrăştie în stânga şi în dreapta. Pentru a putea folosi jetul de apă pentru a crea ecrane sau perdele de apă, apa din jet trebuie să aibă un curs laminar. Sunt diverse metode, una mai bună (şi mai scumpă) decât alta. Cea pe care am văzut-o eu explicată presupunea montarea unei mufe la capătul furtunului, apa trecând întâi printr-un material spongios (ce elimina turbulenţele) iar apoi printr-un set de tuburi foarte înguste şi paralele ce asigurau un curs unidirecţional şi sincron. Nu trebuie uitat faptul că şi gura de ieşire din tub/furtun trebuie să aibă buzele netede şi în formă de V (altfel degeaba investim în materiale şi mufe). Jetul astfel obţinut are o direcţie clară, unică, nu are imperfecţiuni, striaţii sau devieri. E un jet compact ce seamănă cu un cilindru de sticlă.

Jet turbulent vs jet laminar

Ei bine, pentru a crea o perdea de apă nu e de ajuns un jet de apă, you need many many more. Se creează un sistem astfel încât în partea sa superioară să fie amplasat un tub prin care să circule apa (evident că plin de material spongios şi tuburi mici şi paralele) care să aibă în partea sa inferioară un set de tuburi mici , verticale şi coliniare prin care să curgă apa. Înainte să se dea drumul instalaţiei ne asigurăm că la baza instalaţiei apa e captată şi reintrodusă în circuit fără a face o baltă imensă pe jos (există un mecanism special astfel încât pierderile de apă să fie reduse spre zero).

O instalaţie de dimensiuni medii

Bon, aşa creăm o perdea simplă, ce funcţionează ca un ecran, pe ea putând fi proiectate imagini video sau lasere. Dacă vrem ceva mai complicat şi mai interesant va trebui să investim mai mult, şi anume vom dota fiecare tub micuţ din partea de sus a aparaturii cu sistem de pornit/oprit. În acest fel vom putea controla jetul şi vom putea trata ecranul de apă ca pe un ecran normal pe care vom putea scrie sau reprezenta orice imagine controlând jeturile. Cu cât jeturile sunt mai subţiri şi mai dese cu atât imaginea va fi mai de calitate, cu margini bine definite (evident, that costs more).

Ceea ce am văzut în mallul din China e o instalaţie de dimensiuni medii. Să vedeţi ce fain e când gândeşti la scală mare. Aquatique Show au fost contractaţi pentru a crea o perdea imensă de apă la Palais Omnisport Bercy din Paris pentru finalul unui concert, perdea aşa de mare încât să separe scena de public. Nu mă am cu aproximatul distanţelor dar aş spune că avea în jur de 14mx30m. Gândiţi-vă numai de câtă apă era nevoie. Iniţial folosită ca ecran de proiecţie, iar apoi pentru a scrie cuvinte, iar spre final pentru a desena o siluetă feminină. Foarte bună idee de a încheia concertul cu un moment aşa puternic dpdv vizual 😉

So, vedeţi câte se pot face folosind apa? 😉

More infos: Mad Scientist, Alfresco.

Categories: cool, interesant Tags:
  1. Moral Orel
    August 10th, 2008 at 17:53 | #1

    Tare! Da cu seceta din Africa ce facem? :p

  1. No trackbacks yet.